nederland

‘Motorblok’ spreekt stiekem met Klaver

08 juni 2017

De VVD, het CDA en D66 zijn vandaag aan tafel gegaan met GroenLinks-leider Jesse Klaver op een geheime locatie in Den Haag. Ook informateur Herman Tjeenk Willink was daarbij aanwezig.

Dat bevestigen ingewijden aan verschillende media. Het betreft een informeel gesprek. Mark Rutte, Sybrand Buma en Alexander Pechtold zouden toch de gesprekken met GroenLinks weer willen oppakken. Deze klapten in mei na twee maanden aan de onderhandelingstafel.

Volgens De Telegraaf voerden de partijen informeel overleg in het Catshuis, de ambtswoning die voor de premier beschikbaar is.

Weinig alternatieven

Met informateur Edith Schippers lukte de formatie niet. Maar al snel nadat Tjeenk Willink was aangewezen als opvolger van de VVD’er, bleek dat de partijen toch weer met elkaar om tafel wilden. Vooral de VVD hoopte dat GroenLinks weer zou aanschuiven, en D66 heeft altijd gehoopt op een formatie met de partij.

Bovendien werd al snel duidelijk dat er weinig serieuze alternatieven zijn voor samenwerking tussen het ‘motorblok’ en Klaver. D66-leider Alexander Pechtold botste bijvoorbeeld met de ChristenUnie over medisch-ethische onderwerpen.

Bij Tjeenk Willink thuis

Met GroenLinks konden de grote partijen het niet eens worden over migratie. Dat onderwerp zou donderdag in Den Haag ook worden besproken. Op woensdag bleek dat Rutte en Klaver bij Tjeenk Willink thuis in Scheveningen op de koffie waren om een en ander te bespreken.

Formatiepartijen hopen dat Tjeenk Willink GroenLinks weer aan tafel krijgt

Toen Klaver wegging bij Tjeenk Willink woensdagmiddag wilde hij niets over het gesprek kwijt. Het ging over de ‘ontstane situatie’, zei de GroenLinks-leider. ‘Ik was uitgenodigd om hier te komen, even een andere plek om elkaar te spreken.’

Het lijkt er wel op dat de optie ‘groenrechts’ weer op tafel ligt. Dinsdag sprak Tjeenk Willink nog met Rutte, Buma en Pechtold. Wat er uit die gesprekken naar voren is gekomen, is niet precies duidelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.