asiel

‘Migranten doen zich voor als homo voor asiel’

09 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Een toenemend aantal afgewezen asielzoekers doet zich voor als homo om zo alsnog asiel te krijgen. Dat meldt de IND. Migranten wijzen op hun homoseksualiteit op grond waarvan ze nogmaals asiel aanvragen.

Of de migranten echt homoseksueel zijn, is lastig te bevestigen. Renger Visser, directeur Asiel en Bescherming van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) slaat vrijdag alarm in De Telegraaf: een groot deel van de afgewezen asielzoekers die terugkomen met een nieuwe aanvraag, brengt dan een ‘nieuw verhaal’ over bijvoorbeeld het leven als homo of transgender.

‘Niet geloofwaardig’

Hulporganisaties geven aan dat deze asielzoekers vaak weigeren te praten, omdat een gesprek over homoseksualiteit in hun cultuur – veelal Islamitische landen – taboe is, of zelfs strafbaar.

Onzin, vindt Visser. ‘Iedereen mag zijn hele verhaal vertellen, en we houden rekening met kwetsbare personen en hoe goed iemand uit zijn woorden komt. Maar soms is een verhaal gewoon niet geloofwaardig.’

Schijnbekeringen

Hetzelfde probleem doet zich al jaren voor met zogenaamde schijnbekeerlingen. Vervolgde christenen hebben recht op asiel, maar het is lastig te verifiëren of de migrant in kwestie daadwerkelijk christen is, of zich op het laatste moment hebben bekeerd.

Omdat de asielprocedure door de toestroom van vluchtelingen en asielzoekers vertraging heeft opgelopen, kan een bekering nu al in de eerste asielaanvraag worden meegenomen. Om te kunnen oordelen of er geen sprake is van een schijnbekering, test de IND in een verhoor de feitenkennis over bijvoorbeeld Pinksteren en Kerst, en vraagt naar de individuele geloofsbeleving van de migrant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.