‘Leefbaar Rotterdam koopt stemmen met werkbonus’

12 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Rotterdam Foto: ANP

Een initiatief van Leefbaar Rotterdam heeft voor ophef gezorgd. De partij deelt eenmalig een presentje van 50 euro uit aan zo’n 40.000 werkende Rotterdammers.

Het gaat volgens Leefbaar om een ‘werkbonus’, die gaat naar Rotterdammers met een baan die net boven het minimumloon uitkomen. Ronald Buijt, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, geeft aan dat de partij zo het verschil tussen werkenden en bijstandstrekkers wil vergroten.

Bijklussen in de bijstand: dit willen D66 en PvdA 

‘Vuile grap’

‘Rotterdam wil een signaal afgeven dat werken moet lonen,’ aldus Buijt tegen NOS. ‘Iemand in de bijstand kost de overheid tot 1.400 euro in de maand. En iemand die werkt betaalt belasting.’ De werkbonus kost de gemeente 2,3 miljoen euro.

Hoewel Leefbaar steun krijgt van de collegepartijen CDA en D66, wordt het plan veroordeeld door oppositiepartijen PvdA en VVD. Zij spreken van een ‘vuile grap’: Leefbaar Rotterdam zou – minder dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen – ‘stemmen kopen’.

De PvdA roept moord en brand: de werkbonus zou stigmatiserend zijn voor uitkeringsontvangers. Volgens de VVD gaat het om ‘weggegooide’ miljoenen. ‘Dat geld kan je ook besteden aan een groep die het echt slecht heeft of aan het onderhoud van de wegen in de stad,’ aldus fractievoorzitter Antoinette Laan.

Partij snijdt in uitkeringsvoordeeltjes

Leefbaar moet niets weten van de kritiek. ‘Dit college heeft ook al het mes gezet in de vele voordeeltjes voor mensen met een uitkering. Dit is de volgende stap.’ De partij hekelt al jaren het grote verschil tussen uitkeringsontvangers en werknemers in de laagste schaal.

Vorig jaar riep Leefbaar werkgevers op te ‘klikken’ over ongemotiveerde oud-medewerkers bij de sociale dienst. Luie werknemers moeten zo worden gekort op hun uitkering. De partij bejubelde het feit dat de uitkering van 1.746 Rotterdammers – die geen recht bleken te hebben op de steun – werd stopgezet. Dat leverde Rotterdam 19 miljoen euro op.