Amsterdam

Korpschef op excuustournee om hoofddoekplan

14 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft een week vrijgemaakt om bij politieteams langs te gaan. Aanleiding is de felle kritiek op zijn plan om de hoofddoek toe te staan als officieel onderdeel van het politie-uniform.

In mei deed Pieter-Jaap Aalbersberg een uitspraak waarop Nederland verhit reageerde. De Amsterdamse korpschef zei dat hij – om de diversiteit in het korps te verbeteren – overweegt om een uitzondering te maken op de regel waarin wordt gesteld dat religieuze uitingen geen onderdeel zijn van het uniform.

Geen straf voor ‘domme hoofddoekactie’ agent, wel een standje >>Foto: ANP

Diversiteit verbeteren

Wat volgde was een verhit debat over neutraliteit en diversiteit. Al snel bleek al dat het plan van Aalbersberg bij de nationale politie totaal niet op de agenda stond. Het gaat om een voorstel van de politiechef zelf, met een beetje hulp van Fatima Elatik.

Het voormalige PvdA-raadslid zou achter het plan zitten. Zij krijgt 12.000 euro per maand om diversiteit bij de Amsterdamse politie te verbeteren. Zelf ontkent Elatik betrokkenheid in alle toonaarden.

Excusestournee als reactie op kritiek

Hoewel er dus geen specifiek plan is, ging al snel een wijkagent in Amsterdam de straat op met uniform én hoofddoek. De agent is zelf niet gelovig, maar wilde een statement maken.

Om over de ontstane ophef te praten, gaat Aalbersberg langs bij verschillende politieteams, samen met twee collega’s, zo meldt het AD. Hoewel Aalbersberg officieel vooral in gesprek gaat over de situatie, is zijn tournee vooral ingepland om in te gaan op de felle kritiek. Hij moet ‘diep door het stof,’ bericht de krant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.