nederland

Klaver: ik ben niet teruggefloten door onzichtbare partijbazen

15 juni 2017

De geruchten dat de ‘onzichtbare partijtijgers’ in Amsterdam Jesse Klaver in de houdgreep hebben, zijn onjuist. De GroenLinks-leider ontkent dat hij werd teruggefloten toen hij op het punt stond akkoord te gaan over migratieafspraken met VVD, CDA en D66.

Nadat de tweede ronde formatiegesprekken mislukte omdat de partijen het niet eens werden over het migratiebeleid, werden er al snel vingers gewezen. VVD, CDA en D66 zeggen ‘verbaasd en teleurgesteld’ te zijn: donderdag leek er nog een overeenkomst, maandag klapten de gesprekken.

Onzichtbare partijtijgers

Reden voor het draaien van GroenLinks zou een meeting met partijprominenten zijn geweest. Eerste Kamerlid Tineke Strik en Judith Sargentini, europarlementariër van GroenLinks, waren betrokken bij het gesprek dat weekend over de ‘ondergrens’ van GroenLinks. De tekst die informateur Herman Tjeenk Willink had opgesteld,  voldeed daar niet aan.

Donderdag bericht De Telegraaf dat Klaver niet zomaar na een gesprek met partijprominenten en de asiellobby een ander besluit heeft genomen. De jonge GroenLinks-leider zou zijn teruggefloten door het partijkader. Prominenten als oud-partijleiders Femke Halsema en Paul Rosenmöller maken samen met voormalig klimaatactivist Wijnand Duyvendak nog steeds de dienst uit in de partij, stelt de krant.

‘Ik was verantwoordelijk voor keuze’

Vooral Rosenmöller – die al werd genoemd als mogelijke minister indien Klaver inderdaad zou deelnemen aan het volgende kabinet – deelt de lakens uit. De voormalige partijleider zou de koers bepalen die GroenLinks onder Klaver vaart.

Daar klopt niets van, stelt Klaver in een interview met de Volkskrant. ‘Dit is waar ik voor sta,’ zegt de fractievoorzitter. Hij ontkent stellig dat het partijkader hem in de houdgreep houdt en dat prominenten als Rosenmöller en Duyvendak hem hebben teruggefloten. ‘Natuurlijk heb je overleg in een formatieteam, maar er is één iemand verantwoordelijk voor de keuze. Dat ben ik. Ik zal me nooit achter iemand anders verschuilen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Fundamenteel oneens’

Van zowel critici als supporters kreeg Klaver de wind van voren. Dat hij wegliep van de formatietafel omdat hij de migratiedeal op papier goed genoeg vond, maar niet akkoord ging met de mogelijke uitwerking ervan, is schrijnend. Hij zou juist als onderdeel van het nieuwe kabinet invloed hebben op de manier waarop de migratiedeals waarover de lijsttrekkers vielen, worden uitgevoerd.

‘We zijn enorm tegemoetkomend geweest,’ zegt Klaver ter verdediging. Zijn partij was het niet eens met de andere partijen over de fundamenten van Tjeenk Willinks migratietekst. ‘Je kunt geen regering vormen op basis van slimme teksten waarna je er tegenaan loopt dat je het fundamenteel oneens bent.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.