Mist trekt niet weg na ‘cruciaal gesprek’ met Tjeenk Willink

06 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte komt aan voor overleg met Tjeenk Willink - bron:ANP

Het werd aangekondigd als een ‘cruciaal gesprek’, maar tot heel veel resultaat heeft de nieuwste overlegronde niet geleid. Geen van de partijen uit het zogenoemde ‘motorblok’ wil iets kwijt over de inhoud van het besprokene.

Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) spraken over een goed gesprek, zonder daar verder op door te gaan. Mark Rutte (VVD) zei dat het allemaal ‘heel ingewikkeld’ is.

Wie met wie op het bordes

Het is aan informateur Herman Tjeenk Willink om de boel vlot te trekken. Zelf een conceptregeerakkoord schrijven, waar andere partijen zich vervolgens bij kunnen aansluiten, is volgens Rutte geen oplossing. ‘Het probleem is volgens mij op dit moment niet de vraag van de inhoud. De discussie gaat voor een deel dacht ik ook over wie met wie op het bordes wil staan,’ aldus de VVD-leider en demissionair premier.

Eerder op de dag had de informateur al een gesprek met twee mogelijke regeringspartners: GroenLinks en de ChristenUnie. Een nieuwe formatieronde met Jesse Klavers GroenLinks lijkt de meest waarschijnlijke, omdat de ChristenUnie en D66 niet dichter tot elkaar zijn gekomen vandaag.

Nog voordat het overleg met de ChristenUnie goed en wel kon beginnen, mislukte het verkennend gesprek tussen Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers al.

Wisselende contacten

Segers zei dinsdag na zijn gesprek met de informateur dat ‘het niet per definitie over en uit is’. Wel herhaalde hij dat het aan D66 is om de ChristenUnie niet langer als ongewenste coalitiepartner te beschouwen. Een verandering in de houding van D66 had Segers nog niet gezien, voegde hij eraan toe.

Het afgelopen weekeinde (inclusief Tweede Pinksterdag, maandag) was er veelvuldig contact tussen de partijleiders, zowel telefonisch als persoonlijk, meldden bronnen in Den Haag. GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak eerder dinsdag al over ‘wisselende contacten’ met meerdere partijen.

Tjeenk Willink gaat niet over een nacht ijs. Hij moet het gevoel hebben dat een eventuele nieuwe poging met GroenLinks nu wel echt kans van slagen heeft. Een van de grootste struikelblokken zou migratie zijn. Daarover verschillen Klaver enerzijds en Rutte en Buma anderzijds enorm.