Politiek

Hiddema vliegt VVD in de haren over discriminatieplan

21 juni 2017

Een plan om de ‘wildgroei aan discriminatie-meldpunten’ aan te pakken, wordt gepresenteerd als VVD-plan, terwijl het voorstel in eerste instantie van Forum voor Democratie kwam. Dat is althans de bewering van FvD-Kamerlid Theo Hiddema.

Hiddema wijdde zijn maidenspeech begin april aan de ‘klaag- en klikindustrie’. De strafpleiter veroordeelt discriminatie (‘dom en bekrompen’), maar ergert zich aan de hoeveelheid rapporten van de overheid over bijvoorbeeld racisme en het enorme aantal meldpunten voor mensen die zich gediscrimineerd voelen.

Het betere jatwerk

In gesprek met De Telegraaf hekelt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz het ‘woud aan meldpunten’. ‘Wie discrimineert, overtreedt de wet. Dus eigenlijk is bij discriminatie maar één meldpunt nodig: de politie.’

Maidenspeech Theo Hiddema: ‘Stop de klaag- en klikindustrie’

Hiddema zag duidelijk zijn kans schoon. ‘Voor het betere jatwerk moet u bij Dilan Yesilgöz van de VVD zijn. Presenteert na twee maanden mijn idee als VVD-plan. Maar alle steun is welkom,’ schrijft het veelbesproken Kamerlid op Twitter.

‘VVD kopieert de maidenspeech van Theo Hiddema en de VVD-bode (Telegraaf, red.) presenteert het als nieuws,’ geeft FvD-leider Thierry Baudet een trap na.

‘Ver voordat FvD bestond’

Yesilgöz geeft aan dat haar collega Malik Azmani zich al veel langer bezighoudt met de overvloed aan discriminatiemeldpunten. ‘Ver voordat FvD bestond’ hekelde de VVD het woud aan meldpunten al, stelt Yesilgöz op Twitter. In 2011 stelde Azmani het onderwerp al aan de kaak. ‘Maar blij dat meer mensen het zeggen!’

Beide partijen willen in ieder geval een einde maken aan verschillende aanspreekpunten voor een eindeloze reeks aan minderheden. ‘Straks eindigen we met een meldpunt voor internetdiscriminatie van linkshandige, zwangere vrouwen uit Amsteram-Zuid,’ aldus Yesilgöz.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.