Europagezinde Conservatieven zetten May buiten spel en zoeken Labour op

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Davidson (R) een hoofdpijndossier voor May (L)Foto: AFP

 

Europagezinde Conservatieven slaan de handen ineen met de Labour-partij om een zachte Brexit te bewerkstelligen. Een aantal Conservatieven hoopt zo premier Theresa May over te halen haar Brexit-strategie te veranderen.

Het gaat om Conservatieven die voor het referendum tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU) hebben gestemd. Na het verkiezingsfiasco van de Tories, en het succes van Labour, geloven zij dat de Britse stemmer heeft gekozen voor een zachte Brexit.

De Britse regering moet zich minder had opstellen over de Brexit, stellen de conservatieven, onder wie de Schotse Tory-leider Ruth Davidson. Ook de voormalige minister van Onderwijs Nicky Morgen wil May buitenspel zetten. De Conservatieven hopen zelfs Labour in te schakelen om zo een mandaat in het parlement te bewerkstelligen voor een zachte Brexit.

Davidson verzet zich tegen strategie May

May heeft ingezet op een harde Brexit, waarbij de Britten ook uit de interne markt van de EU stappen. Na de verkiezingen heeft May de hand in eigen boezem gestoken, en moet zij orde op zaken stellen binnen haar eigen partij. ‘Dit is geen onderwerp voor de regering meer, ook het parlement moet hierin een rol spelen,’ zegt een minister tegen Britse media.

Dat sentiment kwam ook naar voren in de woorden van Davidson. In Schotland hebben de Tories veel zetels weten te winnen, ten koste van de Schotse Nationalistische Partij. Schotten moeten niets weten van de Brexit, die voor het constituerende land ernstige economische gevolgen zou hebben. ‘Dit wordt geen Conservatieve Brexit,’ stelt Davidson. Ze wil daarnaast de Schotse stem tegen een harde Brexit vertegenwoordigen.

Sinds de verkiezingen van 8 juni heeft de opkomende Conservatief (38) May al diverse keren gedwarsboomd. Davidson, zelf getrouwd met een vrouw, heeft zich verzet tegen de religieus-conservatieve standpunten van de Democratische Unionistische Partij, waarmee de Tories een nieuwe samenwerking aangaan. De DUP staat bekend om haar anti-abortusstandpunten en het verzet van de partij tegen het homohuwelijk.

Smalende Juncker over Brexit-gesprekken: ‘Wij zijn er klaar voor’mayjunckerbrexit2-2048x1220

May blijft na geblunder

May liep ook na de verkiezingen, net als tijdens de campagne, flinke blunders op. Na de verkiezingsuitslag kondigde ze snel aan dat ze er niet over peinsde om op te stappen. In plaats daarvan ging ze een officiële samenwerking aan met de DUP, die in veel opzichten op de Conservatieven lijkt. Toen May al toestemming had gevraagd van de Koningin om een regering te vormen, bleek dat de DUP nog geen officiële steunverklaring had getekend.

Overigens toonde May spijt van de desastreuze strategie tijdens de verkiezingscampagne. Ze heeft aangegeven de verantwoordelijkheid te nemen voor de nederlaag op 8 juni. ‘Ik heb ons in deze puinhoop gestort, en ik help ons er weer uit.’ Met die woorden voorkwam de partij een coup binnen de Conservatieve Partij.