Docenten helpen 41 mbo-leerlingen frauderen

02 juni 2017Leestijd: 2 minuten
ROC Zadkine. Foto:ANP

Op Het ROC Zadkine in Rotterdam kijken docenten toe hoe leerlingen frauderen tijdens tentamens. Ook fraudeerden docenten zelf: om spijbelende leerlingen uit de wind te houden werd ten onrechte aanwezigheid genoteerd.

Dit meldt de NOS. De fraude werd gepleegd bij de mbo-opleiding logistiek. Langdurige spijbelaars werden door docenten thuis benaderd om tentamen te komen maken, vervolgens werden de leerlingen geholpen. De leerlingen kregen van de betreffende docenten niet alleen de vragen van de toetsen, maar ook de antwoorden. Bovendien ontvingen de spijbelende leerlingen studiefinanciering, terwijl ze geen onderwijs volgden. Door te frauderen met aanwezigheidsregistratie van de leerlingen, bleef dit onopgemerkt.

Schorsing

Twee docenten en een teamleider zijn voor de hulp aan fraudeurs geschorst. Ook zijn tientallen tentamens van 41 leerlingen ongeldig verklaard.

Het verhaal kwam aan het licht toen twee docenten aan de bel trokken bij de Raad van Bestuur van Zadkine. Die heeft de docenten per direct geschorst en is een onderzoek begonnen. De geschorste docenten zeggen gehandeld te hebben uit ´betrokkenheid met de leerlingen. Ook wilden ze ervoor zorgen dat het slagingspercentage van de school hiermee omhoog werd gehaald.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De onderwijsinspectie heeft kennis genomen van de zaak. ´Zadkine heeft ons direct geïnformeerd toen dit bekend werd. De opleiding heeft niets toegedekt´, zegt een woordvoerder van de onderwijsinspectie tegen de NOS. ´Daarnaast heeft men zelf adequaat gehandeld door een aantal maatregelen te nemen. We nemen het zeer serieus. We hebben dit nog niet eerder meegemaakt.´