nederland

ChristenUnie laat afkeer van bonussen plotseling vallen

27 juni 2017

De ChristenUnie staat erom bekend een tegenstander te zijn van het versoepelen van de bonusregels voor bankiers. Maar dinsdag trok de partij in allerijl de steun voor een motie, die een dergelijke versoepeling moet tegenaan, in. Het is wel duidelijk waarom: de formatie.

Gisteren stond de naam van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind ‘gewoon’ onder motie 21 501-20.

Zelfs een tegenstem

In de PvdA/SP/CU-motie is te lezen dat ‘de strenge bonuswetgeving moet worden gehandhaafd en niet mag worden aangepast om financiële instellingen uit de City (Londen, red.) naar Amsterdam te lokken’. Na een Brexit kiezen banken er mogelijk voor om hun boedel te verkassen naar het Europese continent. Nederland is, met zijn al uitgebreide financiële sector, een van de gegadigden voor de oversteek.

De ChristenUnie is tegen versoepeling van de regels. Maar toen werd, als een donderslag bij heldere hemel, de motie dinsdag gewijzigd en stond Voordewinds naam er niet meer onder. De ChristenUnie besloot uiteindelijk zelfs tegen te stemmen, toen de motie dinsdag eenmaal in stemming was gebracht. Zonder opgaaf van reden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lokkertje

De reden is wel duidelijk: sinds kort zit CU-leider Gert-Jan Segers aan de formatietafel. De ChristenUnie wil VVD, CDA en D66 niet voor de voeten lopen. De drie partijen met wie straks misschien wel weken aan een stuk moet worden onderhandeld, stemden eveneens tegen de motie. Ze zien wel iets in een lokkertje voor ‘vluchtende’ bankiers.

Als de ChristenUnie voet bij stuk had gehouden, was er meteen al bij begin een splijtzwam. Dat onderhandelt – zacht gezegd – niet echt lekker. Voordewind schrijft op Twitter dat het ‘verdwijnen’ van zijn handtekening inderdaad te maken heeft met de nieuwe positie van de partij. ‘CU blijft tegen hoge bonussen en voor verlaging eigen risico. Inzet is onveranderd, maar nu we onderhandelen, moeten we het daar regelen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De formatie gaat, nu de ChristenUnie aanschuift, een nieuwe fase in. Informateur Herman Tjeenk Willink maakt plaats voor VVD-coryfee Gerrit Zalm. De kans is groot dat de vier partijleiders (Rutte, Buma, Pechtold en Segers) volgende week een paar dagen gaan onderhandelen buiten Den Haag. ‘Het zal hooguit voor een paar dagen zijn’, zegt een ingewijde dinsdag tegen persbureau ANP.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.