Hilversum

Broertjes opnieuw fel tegen overlast tijdens ramadan

03 juni 2017Leestijd: 2 minuten

‘Het is wel heel toevallig dat de overlast juist in deze periode toeneemt.’ Dat zegt Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, over de overlast die tijdens de ramadan de kop opsteekt.

In een interview met dagblad De Telegraaf  legt Pieter Broertjes (PvdA) het nog één keer uit: ‘Wij zijn de baas op straat, niet zij.’

De burgemeester van Hilversum oogstte vorig jaar zowel lof als kritiek door zijn ferme optreden tegen straatrellen. Hij benoemde destijds het verband tussen de rellen en de islamitische vastenmaand ramadan. Dit jaar doet hij dat opnieuw, al zegt hij wel dat de atmosfeer vorig jaar grimmiger was.

De Hilversumse politie spreekt ouders van probleemjongens aan op het gedrag van hun kinderen. Dat heeft nog niet het gewenste effect. Broertjes: ‘Het zijn vaak geen droomgezinnen, dus dat effect blijft lastig.’

Volgens Broertjes is er ook hulp vanuit moskeebesturen bij de handhaving van de orde. ‘Ook zij ergeren zich aan de overlast,’ zegt de burgemeester. ‘De ramadan is een maand van bezinning.’

‘Niet onnodig negatief geframed’

Vorig jaar was tijdens de ramadan sprake van geweld in Haarlem-Schalkwijk. Een moskeeganger zei dat hij had geprobeerd een groep jongens tot rust te manen, maar dat het moskeebestuur dwarslag.

Gemeenten willen de incidenten niet aan de ramadan koppelen. Wat Schalkwijk betreft zegt een gemeentewoordvoerder tegen De Telegraaf  dat Haarlem ‘wil voorkomen dat Schalkwijk negatief wordt geframed bij onderwerpen waarbij dat niet ter zake doet’.

Ouders hebben besloten te patrouilleren om vernielingen te voorkomen. Vorig jaar waren de meeste incidenten op de avond dat de ouders geen oogje in het zeil hielden.

Ook onrust in Hilversum

De Gooi- en Eemlander berichtte over schade aan auto’s in Hilversum. Deze week is zeker drie keer aangifte gedaan. ‘Ik mag niet hardop denken, maar ik doe het toch. Natúúrlijk heeft dit alles te maken met de ramadan,’ zegt een buurtbewoner wiens Opel Corsa werd omgegooid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.