nederland

Brengt dit D66-wetsvoorstel formatie in gevaar?

22 juni 2017

De initiatiefwet ‘voltooid leven’ van D66 is een van de gevoeligste punten aan de formatietafel. Zowel CDA als mogelijke nieuwe formatiepartner ChristenUnie is tegen de wet. Toch gaat D66-Kamerlid Pia Dijkstra door met de wet.

Vrijdag gaan VVD, CDA en D66 voor het eerst met de ChristenUnie van Gert-Jan Segers aan tafel. De partijen bespreken de mogelijkheid voor een centrum-rechts kabinet met een krappe meerderheid. Samenwerking met Segers is de laatste optie voor VVD, CDA en D66, de partijen die elkaar niet willen loslaten, voor een meerderheidskabinet.

Reeks eisen

Eerder wees D66-leider Alexander Pechtold Segers de deur, na een een-op-een-gesprek tussen de partijleiders. Pechtold was volgens Segers met een reeks eisen gekomen, waaraan de ChristenUnie zou moeten voldoen. De verschillen tussen de partijen – vooral op medisch-ethisch gebied – bleken te groot.

Een belangrijk onderwerp is vooral de wet ‘voltooid leven’. De initiatiefwet van Dijkstra moet ervoor zorgen dat ouderen toegang krijgen tot euthanasie als ze hun leven voltooid achten, ook als ze niet ongeneeslijk ziek zijn. Dijkstra zegt tegen NRC ‘geen enkele aanleiding’ te zien om niet door te gaan met de voorbereidingen van de wet.

Van de ChristenUnie werd eerst gedacht dat de wet een breekpunt was bij de formatie: het voorstel zou van tafel moeten, anders wil de partij niet praten over deelname aan een nieuw kabinet. Segers gaf uiteindelijk aan dat hij ‘helemaal geen blokkades’ heeft. Wel ligt het punt – net als bijvoorbeeld abortuswetgeving – gevoelig bij de christelijke partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.