Diplomatie

Beschermt Nederland een Marokkaanse drugsdealer?

26 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Marokko riep dit weekend zijn ambassadeur terug uit Den Haag. Nederland weigert namelijk mee te werken aan de uitlevering van de Marokkaanse Nederlander Said Chaou. Wie is de man om wie de politieke rel draait? Is hij een politiek activist of een crimineel?

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Chaou is een van de oprichters van de 18-septemberbeweging, de beweging protesteert tegen de achterstelling van het Rifgebergte in Marokko. Afgelopen weken laait het conflict tussen de Marokkaanse regering en de protestbeweging hoog op.

Lid van een criminele organisatie?

De Marokkaanse regering wil dat Chaou wordt uitgeleverd, omdat hij deel zou nemen aan een criminele organisatie en bovendien betrokken zijn bij internationale drugshandel. Marokko vaardigde al twee arrestatiebevelen uit tegen de Marokkaanse Nederlander.

Maar ook in Nederland kwam Chaou in aanraking met Justitie. Chaou bezat een coffeeshop in de gemeente Roosendaal, nabij de Belgische grens. De coffeeshop moest dicht omdat hij zich niet aan het gedoogbeleid hield.

In 2015 werd Chaou opgepakt bij een grootschalige huiszoeking naar verdovende middelen in West-Brabant. Chaou werd ervan verdacht de Opiumwet te hebben overtreden. Hij is weliswaar op vrije voeten, maar draagt een enkelband.

Spanningen in het Rifgebied

Ook is Chaou politiek actief geweest in Marokko. Tussen 2007 en 2010 nam hij zitting in het Marokkaanse parlement. In een interview met De Volkskrant vertelt Chaou over zijn betrokkenheid bij het Rifgebied: ‘Ik was bezig de bevolking van de Rif wakker te schudden. Ik kwam op voor hun rechten en vrijheden. In 2009 wilde ik zelf opstappen, omdat ik had gezien hoe vuil machtspolitiek in het Marokkaanse parlement werkt. Ik werd bedreigd, opstappen, dat is not done.’

Nadat hij stopte als parlementariër, keerde Chaou terug naar Nederland. Chaou zegt dat hij zich vervolgens richtte op het organiseren van internationale congressen, waarbij de onafhankelijkheid van het Rifgebied wordt bepleit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.