#formatie

Asscher hengelt echt niet naar plek aan formatietafel, zegt hij

16 juni 2017

PvdA-leider Lodewijk Asscher ontkent met zijn opiniestuk over migratie van vrijdagochtend naar een plaats aan de formatietafel te hengelen. De brief is niet gericht aan informateur Herman Tjeenk Willink, zegt Asscher, maar is bedoeld om duidelijk te maken ‘waar de PvdA voor staat’.

‘Migratie is een van de grootste vraagstukken van deze tijd. Ik zou het heel jammer vinden om dat terug te brengen tot de Nederlandse kabinetsformatie,’ zegt Asscher tegen NOS.

Wel migratiedeals met Noord-Afrika

Asscher schreef vrijdagochtend een ingezonden brief over de stellige houding van rechts en links bij het migratiedebat. Hij onderstreepte opnieuw dat de PvdA migratiedeals wil sluiten met landen in Noord-Afrika. Anders dan GroenLinks zijn de sociaal-democraten bereid migranten terug te sturen naar Noord-Afrikaanse landen.

Asscher richt zich b0vendien op het scherpe contrast tussen links en rechts. ‘De tegenstelling tussen iedereen altijd opvangen en grenzen en ogen dicht moet stoppen,’ staat er in de brief.

Asscher stelt nadrukkelijk dat zijn partij het niet verkeerd vindt om een deal te sluiten, waarmee migranten teruggestuurd kunnen worden naar Noord-Afrika. De standpunten die hij in de brief verwoordt wil hij naar eigen zeggen de komende jaren vanuit de Tweede Kamer gaan uitdragen.

Bijkomen van grote verlies

Mede door het slechte resultaat van de PvdA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen heeft hij het gevoel dat hardcore-PvdA’ers zijn afgehaakt. ‘Omdat ze zich in de steek gelaten voelden. Omdat ze vonden dat er te weinig zekerheid en bescherming voor ze was. Hij zegt dat als de PvdA weer gaat regeren – ‘niet nu maar ergens in de toekomst’ – dat met een programma moet zijn waar mensen zich in kunnen vinden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Asscher benadrukte ook vanochtend opnieuw dat zijn partij niet bereid is aan te schuiven bij VVD, CDA en D66 om te praten over de onderhandelingen. Zijn partij moet nog altijd bijkomen van het grote verlies tijdens de verkiezingen.

Inmiddels is de PvdA – naast de ChristenUnie – de enige serieuze optie voor een meerderheidskabinet. Een kabinet met GroenLinks is officieel van de baan, en Tjeenk Willink heeft na een gesprek van vijf kwartier met SP-leider Emile Roemer geconcludeerd dat de socialisten zich echt niet bij VVD, CDA en D66 zullen voegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.