nederland

Asielzoekers oefenen online met homo-vragenlijst IND

19 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Vragenlijsten van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, waarmee de dienst probeert uit te vinden of asielzoekers homoseksueel zijn, circuleren massaal op internet. Hiermee oefenen asielzoekers om hun voorgewende homoseksualiteit geloofwaardiger te maken.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dat meldt de Telegraaf. Een groot aantal asielzoekers beweert homoseksueel te zijn, om meer kans te maken op een verblijfsvergunning in Nederland. Nadat ze bij de eerste asielprocedure worden afgewezen, proberen ze in de reprise hun kansen te vergroten door voor te wenden lhbt´er (lesbienne, homoseksueel, biseksueel, transgender) te zijn.

Deze gang van zaken is bij de IND bekend. De Dienst neemt zelf tegenmaatregelen door bij de procedure een vragenlijst af te werken. Aan de hand van die lijst moet blijken of een asielzoeker daadwerkelijk lhbt’er is. Als dit het geval is, maakt hij of zij meer kans, omdat lhbt’ers in islamitische landen een marginale positie hebben in de maatschappij, en niet openlijk voor hun seksualiteit uit kunnen komen.

Tips via Facebook

Nu blijkt echter dat de vragenlijsten van de IND gemakkelijk terug te vinden zijn op het internet. Ook worden er via Facebookgroepen tips uitgewisseld hoe de IND het beste om de tuin te leiden is. Zo helpen asielzoekers elkaar om de procedure te doorlopen.

De IND laat aan de Telegraaf weten dat hier rekening mee wordt gehouden. De vraaggesprekken duren vaak urenlang, en de ondervraagde asielzoekers worden getoetst op de consistentie van hun verhalen, en op mogelijke tegenstrijdigheden.

‘Te hardvochtig’

Volgens de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP is de methode van de IND te hardvochtig. Asielzoekers zouden openlijk moeten praten over hun seksualiteit en over hun ‘coming out’. Dat vinden de partijen ongepast, omdat het in ‘hun cultuur erg ongebruikelijk is’.

De drie partijen roepen op om deze methode te schrappen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff geeft aan deze oproep echter geen gehoor. Wanneer de IND in dubio is over de geloofwaardigheid van de verklaring, krijgt de asielaanvraag het voordeel van de twijfel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.