Asiel

Vertrekpremie voor kindmigranten verdrievoudigd

23 juni 2017

De vertrekpremie die wordt verstrekt aan minderjarige migranten, is verhoogd. Met de verhoogde bijdrage kunnen de kindmigranten wier asielverzoek is afgewezen, bijvoorbeeld hun schoolgeld betalen.

Voor volwassenen gaat de vertrekpremie juist omlaag, en wil het ministerie van Justitie de controle aanscherpen.

Kindmigranten betalen studie met vertrekpremie

Minderjarige migranten die met hun ouders terugkeren naar hun land van afkomst, kregen in het verleden maximaal 1.000 euro mee. Dat bedrag is bijna verdrievoudigd: tegenwoordig keert Nederland 2.800 euro uit, meldt De Telegraaf vrijdag.

Een deel daarvan wordt vrij besteedbaar verstrekt, via een betaalpas die migranten op Schiphol krijgen. Verder worden openstaande rekeningen betaald vanuit de vertrekpremie. In het geval van kindmigranten kan bijvoorbeeld studiegeld worden betaald met geld dat ze van Nederland meekrijgen.

Vertrekpremie op de schop

Overigens werd vrijdag ook bekend dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) die rekeningen alleen nog maar betaalt als er ook daadwerkelijk een factuur wordt ingediend. De vertrekpremie mag ook niet meer worden besteed aan vakanties of etentjes. Alleen ‘inkomensgaranderende activiteiten’ worden nog gefinancierd, zoals opleidingen of investeringen in een nieuwe onderneming. Critici wijzen Dijkhoff erop dat het systeem wel fraudegevoelig is.

De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over de vertrekpremie. Migranten uit veilige landen als Marokko, Algerije, Oekraïne en Albanië kwamen massaal naar Nederland met het primaire doel een vertrekpremie te incasseren. Daarom werd de vertrekpremie voor migranten uit die landen ingetrokken.

Vertrekpremie gelijk

De Europese Unie sloeg recent alarm over ‘asielhoppers’ die binnen de EU naar verschillende lidstaten reizen, op zoek naar de beste ‘vertrekpremiedeal’. Er gaan  in Brussel stemmen op om de vertrekpremie in alle lidstaten gelijk te trekken. De Europese Commissie raadt de EU-lidstaten in een rapport aan om nauwer samen te werken, onder meer door informatie over criminele migranten met elkaar te delen.


In veel gevallen is het voor landen makkelijker om een vertrekpremie te betalen dan het hele uitzettingsproces te doorlopen en de uitgeprocedeerde migrant uit te zetten. Maar de verschillen tussen lidstaten zijn behoorlijk: sommige lidstaten kennen helemaal geen vertrekpremie, terwijl migranten in Duitsland in sommige gevallen op 5.000 euro kunnen rekenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.