nederland

Aboutaleb: ‘PVV hoort aan de formatietafel’

03 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat CDA en VVD moeten gaan praten met de PVV. ‘De kiezer heeft gekozen voor centrum-rechts, Nederland heeft dus recht op een centrum-rechts kabinet.’

Dit zegt de burgemeester van Rotterdam in een interview met het AD. ‘Het lijkt me logisch dat alle partijen vanaf het centrum naar rechts aan tafel gaan. De PVV zit ook in het rechterkamp, dus ze zullen het met elkaar moeten rooien. Ik vind dat eerlijk naar de kiezer.’ Op dit moment wordt de PVV door zowel het CDA als de VVD uitgesloten. Wilders liet een aantal maal nadrukkelijk weten dat hij plaats wil nemen aan de onderhandelingstafel.

Aboutaleb denkt dat de VVD en CDA de PVV vooral uitsluiten omdat dit hen op de lange termijn kiezers kan kosten, ‘Kiezers stemmen niet altijd om ideologische redenen D66 of PvdA, maar als er positief over een partij wordt bericht, als de partij in een schwung zit et cetera en dan – wops – gaat de hele meute weer de andere kant op,’ zegt de Rotterdamse burgemeester.

‘Ronduit stuitend’

Ook reflecteert Aboutaleb op de Turkijerel, aan de vooravond van de verkiezingen op 15 maart. Hij zegt toen geen rekening gehouden te hebben met de politieke standpunten van bijvoorbeeld premier Mark Rutte. ‘Ik heb tegen de korpschef gezegd: “Morgenochtend kan de natie in twee toestanden verkeren. We zijn zwaar vernederd of we zijn een trots land.”’ Aboutaleb vindt dat het in Nederland beter is afgehandeld dan bij de Amerikanen. Daar werd onder toeziend oog van  Erdogan een protest van Koerden uiteengeslagen door lijfwachten van de Turkse president. ‘Ronduit stuitend,’ aldus Aboutaleb.

Opvang in regio

Over de Partij van de Arbeid is Aboutaleb gematigd positief, hij denkt dat de klap van afgelopen verkiezingen tijdelijk is. De PvdA moet zich meer gaan inzetten voor mensen die behoefte hebben aan zorg. Ook stelt hij voor om te investeren in opvang voor vluchtelingen in de regio, door het budget voor ontwikkelingssamenwerking te verhogen. Een plan dat eerder werd geopperd door VVD-Kamerlid Malik Azmani.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.