NCTV vreest Turkse knokploegen en aanslagen door vrouwen

23 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Dick Schoof - de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid na publicatie van het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland - Foto: ANP

De kans dat er een terreuraanslag in Nederland wordt gepleegd is nog altijd aanwezig. Het dreigingsniveau blijft staan op ‘reëel’, niveau vier op een schaal van vijf.

De toon onder Nederlandse jihadisten, dat zijn er tenminste enkele honderden, verhardt zich, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het 45e rapport over het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN), dat vanwege recente aanslagen in Europa vervroegd is verschenen.

Grotere aanwezigheid op sociale media

De NCTV baseert zich met die conclusie op onderzoek naar afgesloten internetfora, ‘waar de toon een stuk harder is’ dan voorheen. Jihadisten zouden zich de laatste maanden ‘opener manifesteren op sociale mediaplatformen’. Ook lijken alle bekende jihadisten in Nederland op de een of andere manier – via internet of in de realiteit – met elkaar verbonden te zijn. Velen kennen elkaar via vrienden en familie. Het netwerk van jihadisten in Nederland omschrijft de NCTV als ‘weinig georganiseerd’.

Nederland is een legitiem doelwit voor aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zowel vanwege de deelname aan de internationale coalitie tegen IS als het feit dat Nederland door jihadisten wordt gezien als ‘een land waar anti-islamuitingen vrij spel hebben’.

Arrestaties en onderzoeken tonen aan dat er ‘jihadisten in Nederland zijn die bereid zijn om geweld te gebruiken.’ Maar de NCTV vindt het opvallend ‘dat zij tot nu toe nauwelijks stappen ondernemen om tot geweld over te gaan.’ De vrees bestaat wel dat dit niet zo zal blijven. De terugkeer van ‘ervaren, geharde jihadisten’ uit onder meer Syrië kan die dynamiek echter veranderen, aldus de NCTV. Ook zou de kans op een aanslag door vrouwen en minderjarigen toenemen. In het Midden-Oosten zijn aanslagen door vrouwen en kinderen geen ongewoon verschijnsel.

De dreiging van gecoördineerde aanslagen door IS of Al-Qa’ida blijft dus bestaan. IS heeft volgens de NCTV mogelijk nog ‘enkele tientallen operatives’ in Europa.

Paramilitaire knokploegen

Een ander opvallend element uit het rapport is het verschijnsel van paramilitaire knokploegen in Turkije. Een van die groepen heeft volgens de NCTV ook een Nederlandse afdeling opgericht. De groep zou in de toekomst mogelijk in Nederland kunnen worden ingezet om tegenstanders van de Turkse president Erdogan aan te pakken, aldus het rapport.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Ook wordt er gewezen op toenemende spanningen in de samenleving, onder meer na de Rotterdamse rellen rond het Turkse referendum over de grondwetswijziging, en de recente onrust binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Volgens het rapport bevestigt de aanslag op een moskee in Londen afgelopen maandag dat de ‘aanhoudende polarisatie rondom de islam niet zonder gevolgen blijft,’ zegt de coördinator.