Turkije

Erdogan wil Nederlandse ‘mensenrechtensituatie verbeteren’

10 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Turkije heeft opnieuw uitgehaald naar Nederland. Dit keer doet het land zijn beklag bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Nederland krijgt de volle laag, onder meer vanwege de behandeling van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) bij haar bezoek aan Rotterdam tijdens de Turkijerel in maart.

‘Xenofobische sentimenten’

Turkije kwam met de kritiek tijdens de beoordeling van de mensenrechtensituatie in de VN-lidstaten. Nederland was woensdag aan de beurt. De Turkse vertegenwoordiger sprak van een al jarenlang ‘verslechterende mensenrechtensituatie’ en ‘xenofobische en islamofobische trends’.

Ook het optreden van de Nederlandse autoriteiten bij het bezoek van Kaya in maart kan Turkije maar niet loslaten. Kaya werd het land uitgezet toen ze Turkse Nederlanders wilde toespreken bij het consulaat in Rotterdam. Volgens de Turkse delegatie in de VN ging het optreden van de overheid gepaard met schendingen van mensenrechten.

Kaya verklaarde eerder dat ze Nederland voor de rechter sleept vanwege haar behandeling. De minister noemt het ‘onrechtmatig’ dat ze tot ongewenst vreemdeling is verklaard.

Situatie verbeteren

Politieke partijen in Nederland krijgen daarnaast het verwijt racisme en islamofobie aan te jagen. ‘De hele verkiezingscampagne in Nederland werd besmeurd door hatelijk taalgebruik vanuit alle politieke partijen richting moslims,’ aldus de Turkse vertegenwoordigers. De Turkse regering haalde tijdens de Nederlandse verkiezingscampagne meermaals uit naar PVV-leider Geert Wilders. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zegt dat Wilders er ‘fascistische denkbeelden’ op nahoudt.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Turkije deed woensdag ook aanbevelingen om de ‘mensenrechtensituatie’ in Nederland te verbeteren. Zo moet Nederland zich volgens de Turken voortaan houden aan de Conventie van Wenen, waarin regels over het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd. Ook stelt Turkije voor om Turks-Nederlandse jongeren de mogelijkheid te bieden op school Turks te leren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.