nederland

Wordt tenniscoach Mark de Jong veroordeeld voor de moord op zakenman Koen Everink?

04 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Is tenniscoach Mark de Jong (30) de moordenaar van zakenman en multimiljonair Koen Everink of zit hij onschuldig al ruim een jaar vast?

Vanaf aanstaande maandag dient de zaak tegen hem vier dagen voor de rechtbank Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) is overtuigd van zijn schuld, maar Mark ontkent en houdt vol dat zijn ‘ontvoerders’ Everink hebben doodgestoken. Het OM gelooft echter niets van zijn kidnapverhaal.

Bloedspoor en DNA

De 42-jarige Everink lag donderdag 3 maart 2016 dood in zijn villa in Bilthoven. Zijn dochtertje van zes vond hem in een plas bloed. Mark de Jong was bevriend met Everink en de avond van de gewelddadige dood bij hem op bezoek geweest. Hij meldde zich de volgende dag bij de politie en mocht vervolgens met topspeler Robin Haasse afreizen voor twee tennistoernooien in de Verenigde Staten. Bij terugkomst werd De Jong opgepakt.

In de VW Golf van Mark was op de bijrijdersstoel een bloedspoor en DNA van Everink gevonden. In een afgeluisterd telefoongesprek met zijn ouders vanuit de gevangenis vroeg Mark een duur IWC-horloge van Everink dat op zijn slaapkamer lag weg te maken. Op de wijzerplaat bleek een bloedspoor van het slachtoffer te zitten. Volgens het OM zat er ook DNA van de verdachte op één van de messen die bij de steekpartij zouden zijn gebruikt. Mark had gokschulden bij Everink, volgens het OM 70 mille. Hij had een regeling getroffen en zou vrijdag 4 maart weer een deel betalen.

Rustige jongen

Vorig jaar zomer maakte ik voor Elsevier een reconstructie van de zaak en sprak uitvoerig met de ouders en vrienden van Mark. Hij komt uit een sportief gezin en stond bekend als een rustige jongen. Dat hij gokverslaafd was, wisten zijn ouders.

Pas na de moord hoorden ze over de gokschulden aan Everink. Maar zou geld het motief zijn? Mark wist dat Everink contracten van de schuld bewaarde in zijn kantoor en auto. Hem vermoorden zou dan niets oplossen.

Mark heeft schijn tegen

Pas na de moord hoorden ze over de gokschulden aan Everink. Maar zou geld het motief zijn? Mark wist dat Everink contracten van de schuld bewaarde in zijn kantoor en auto. Hem vermoorden zou dan niets oplossen.

Heeft Mark in een vlaag van razernij gehandeld? Dat zou zijn familie en vrienden zeer verbazen. Uit psychologisch onderzoek komt hij naar voren als een normale jongen zonder een voorgeschiedenis van geweld. Was hij bang dat Everink zijn ouders zou vertellen over de schulden? Liep een geldruzie uit de hand?

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het wordt een spannende zaak. De verdachte heeft de schijn zwaar tegen, maar zijn advocaat Pieter Hoogendam zal alles uit de kast halen om het bewijs van het OM te ontkrachten. Voor een veroordeling moet dat bewijs wettig en overtuigend zijn. Bij twijfel gaat de verdachte vrijuit. Wat de uitkomst ook zal zijn, één van beide partijen gaat hoe dan ook in beroep.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.