#formatie

Wilders: ‘Formatiepoging was een grote schijnbeweging’

20 mei 2017

PVV-leider Geert Wilders is weliswaar blij dat GroenLinks is afgehaakt bij de formatiebesprekingen, maar hij is wel boos omdat hij geen eerlijke kans zou hebben gekregen om eraan deel te nemen. ‘We waren er binnen een week uitgekomen over immigratie.’

‘Ik denk dat iedereen vanaf dag één al wist dat er met GroenLinks geen streng immigratiebeleid zou komen,’ zegt Wilders zaterdag in een interview met De Telegraaf. ‘Het was een enorme schijnbeweging.’

Waarschuwen voor islam

Wilders is dit weekend in Los Angeles voor een speech ten overstaan van sympathisanten, waarin hij de wereld ‘waarschuwt voor de gevaren van de islam’. Hij vindt niet dat hij een eerlijke kans heeft gekregen bij de formatie.

‘Nee. Helemaal niet! Wij zijn een van de winnaars van de verkiezingen en de tweede partij van Nederland. Ik denk dat we er binnen een week, misschien wel binnen een dag met partijen als VVD en CDA uit waren gekomen over immigratie.’

Minder Marokkanen-uitspraak blijft staan

VVD-leider Mark Rutte sloot Wilders eerder uit, nadat die herhaaldelijk had geweigerd om zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak terug te nemen. Zaterdag benadrukt Wilders dat dat nog altijd het geval is: ‘Hoe kan ik terugnemen wat ik wil? Ik wil minder Marokkanen.’

Rutte zegt nog altijd niet te overwegen om Wilders als coalitiepartner te vragen. ‘Hij mist politieke moed en loopt weg als het moeilijk wordt.’ Overigens is Rutte niet de enige die hem pertinent uitsluit: meerdere partijen weigeren met Wilders om de tafel te gaan.

De formatie lijkt op dit moment uit te lopen op een impasse. Informateur Edith Schippers heeft de partijen dit weekeinde te tijd gegeven voor zelfreflectie. Ze hoopt dat enkele partijen bij zinnen komen en toch aanschuiven aan de formatietafel.

Impasse in formatie

Volgens Schippers bestaat er op dit moment voor geen enkele combinatie van partijen genoeg steun. Alle partijen willen iets anders, en niemand is bereid in te leveren en op te schuiven naar de ander. ‘Daarom geef ik de partijen vandaag een moment van reflectie, waarin ze zich kunnen beraden op hun positie,’ aldus Schippers.

De SP houdt vast aan het standpunt niet met de VVD van Mark Rutte te willen regeren, en D66 wil niet in een coalitie met ChristenUnie. PvdA weigert ook nog altijd deel te nemen aan formatiegesprekken, vanwege het historische verlies van de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Voorbarig en niet aan de orde,’ was het antwoord van Asscher op de zoveelste oproep aan zijn partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.