nederland

VVD-wethouder Amsterdam: ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter’

31 mei 2017

Als het aan VVD-wethouder Eric van der Burg ligt, krijgt Amsterdam meer asielzoekers. Bij een bijeenkomst in de Amsterdamse schouwburg roemde hij de multiculturele samenleving in de hoofdstad. ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter,’ aldus de wethouder van VVD-huize tijdens een paneldiscussie.

In een voorafgaande toespraak zei Van der Burg Amsterdam te willen behoeden voor inwoners die in zichzelf gekeerd zijn en zich niets aantrekken van anderen. Hij roemde de diversiteit van de hoofdstad en haar inwoners. In een conferentie, genoemd ‘de stand van de stad’ zei van der Burg dat hij de stad wil behoeden voor de vorming van ‘kleine virtuele enclaves.’

Van der Burg wil zoveel mogelijk asielzoekers in Amsterdam opnemen, ‘omdat het draagvlak hier groter is dan in de rest van Nederland.’ Aan de telefoon licht hij zijn uitspraak toe: ‘Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, daar ga ik niet over.’

Klein-Volendam versus klein-Ankara

Tijdens de bijeenkomst in de schouwburg zei Van der Burg onder meer: ‘Mensen die zich wanen in klein-Volendam en klein-Geldermalsen, waar mensen blijven hangen in een tijd die er nooit is geweest, waar mensen met argusogen kijken of niemand meer krijgt dan zij.’

Ook refereert hij aan de Turkse Nederlanders die massaal op de AK-partij van Erdogan stemmen: ‘Er zijn mensen die zich wanen in een klein-Ankara van waaruit mensen die leven in democratie, stemmen voor de dictatuur van een ander. Buurten waar mensen voelen dat het ‘eigen volk’ niet de buurman is van twee huizen hiernaast, maar de grote leider duizenden kilometers verderop. Buurten van waar wordt gezegd dat Nederland een fascistisch land is.’

‘Mijn eerste reflex is ook: als het je hier niet bevalt: we hebben een prachtige luchthaven waarvandaan je het eerste het beste vliegtuig kunt pakken. En met bus 114 rij je zo de roomblanke provincie in.’ Dat sentiment vindt de wethouder echter te makkelijk. Opmerkelijk want daarmee spreekt hij zijn partijleider Mark Rutte tegen. Die zei in tv-programma Zomergasten: ‘Als het je niet bevalt, pleur op!’

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraken van de wethouder ‘knettergek’. Saillant detail is dat de Amsterdamse wethouder volgend jaar lijsttrekker van de VVD is in de hoofdstad. Dat was hij ook al in 2010 en 2014.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.