Vertragingen bij Eindhoven Airport verwacht door instorten parkeergarage

28 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Zaterdagavond is een deel van een nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport ingestort. Volgens de marechaussee zijn er geen gewonden gevallen. Wel verwacht het vliegveld vertraging vanwege de ingestorte garage.

Het personeel dat zaterdag nog aan de parkeergarage in aanbouw had gewerkt, was al vertrokken toen een deel van de nieuwe parkeergarage instortte. De garage – een bouwproject van BAM – zou in juli in gebruik worden genomen.

Verantwoordelijkheid bij BAM

Woordvoerder Jan Kempkens van BAM zegt dat het bedrijf nog niet weet hoe de parkeergarage heeft kunnen instorten. ‘Ik dacht: wow, hoe is dit mogelijk?’ aldus Kempkens, die snel ter plaatse was. ‘We moeten zorgvuldig onderzoeken wat de oorzaak is. We hebben een schade van deze omvang nog nooit meegemaakt bij BAM. Het gaat om een beproefde methode van bouwen.’

BAM moet naar verwachting zelf opdraaien voor de kosten. Het betreft een bouwwerk van 13 miljoen euro, dat nog niet is opgeleverd. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij het bouwbedrijf.

Een ramp

Voor het Eindhovense vliegveld bleven de problemen beperkt. Even viel de stroom uit, waardoor een aantal uitgaande vluchten werd vertraagd. Eindhoven Airport kon snel de noodstroom inschakelen, en na twee uur was de reguliere stroomvoorziening hersteld.

Toch spreekt Joost Meijs, directeur van Eindhoven Airport, van een ramp. ‘Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. We zorgen ervoor dat het terrein de komende dagen veilig is en dat er niemand op kan.’

Het vliegveld roept reizigers op eerder dan gepland aanwezig te zijn voor hun vlucht. De directie van Eindhoven Airport vreest voor files en extra vertragingen.