nederland

Moslimextremist Al-Afghani vangt bot bij hoger beroep

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De omstreden moslimextremist Shabir Burhani, beter bekend als Maiwand Al-Afghani, is ook in hoger beroep veroordeeld voor opruiing, het aanzetten tot haat, discriminatie en opzettelijke belediging van homo’s.

Burhani riep onder meer op tot geweld tegen Elsevier-blogger en hoogleraar Afshin Ellian en oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Ook deed hij opruiende uitspraken over homo’s.

In oktober vorig jaar werd hij al door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 240 uur taakstraf. Daar heeft het Hof in Den Haag in beroep wel 60 uur af gehaald: zijn straf is verminderd naar 180 uur taakstraf, omdat hij zich tijdens zittingen nu anders gedraagt.

‘Afvalligen bestraffen en laten lijden’

Shabir Burhani studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, waar Ellian zelf hoogleraar is aan de rechtenfaculteit. Eerder noemde Burhani Ellian op Facebook in een adem met Ayaan Hirsi Ali en met ex-moslim Ehsan Jami. ‘Moge Allah ze bestraffen en laten lijden.’ Hij noemde hen ‘afvalligen’.

De rechter heeft bepaald dat de uitspraak ‘niet anders kan worden begrepen dan als een aanmoediging om ‘afvalligen’, en Afshin Ellian en Ayaan Hirsi Ali in het bijzonder, iets (strafbaars) aan te doen’. Met ‘afvalligen’ bedoelt Burhani duidelijk mensen ‘die hun (islamitische) geloof hebben verlaten’, aldus de rechtbank.

Burhani zou (vooral als moslim) daarmee hebben moeten weten dat hij een oproep tot geweld deed. ‘Het is (…) bekend dat binnen bepaalde kringen in de islamitische geloofsgemeenschap geweld tegen deze groep (afvalligen, red.) gelegitimeerd wordt geacht,’ staat te lezen in het vonnis.

In een reactie op de post schreef iemand onder meer ‘moge Allah hun tong uit hun lichaam rukken voor hun beledigingen’. Een duidelijk signaal dat de tekst opriep tot geweld, aldus de rechtbank.

Ook homoseksuelen waren doelwit

Burhani schreef bovendien ook opruiende teksten over homoseksuelen: ‘In Raqqa krijg je als homo gratis vlieglessen van IS! En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo’s kunnen zich aanmelden.’ Hij deed dat zelf af als grapje. De rechtbank kan zich daar niet in vinden.

Een andere uiting was: ‘Homoseksualiteit is een verwerpelijke, abnormale, perverse en ziekelijke afwijking, het is funest voor de mensheid, het is onnatuurlijk en het dreigt de mensheid met uitsterving als het zich verder verspreid.’ De rechtbank ziet beide uitspraken als een aansporing tot geweld tegen homoseksuelen.

Het feit dat de rechtbank de islamitische context in acht neemt en expliciet benadrukt, maakt de uitspraak tot een unicum. Als jurisprudentie kan deze uitspraak gevolgen hebben voor soortgelijke zaken in de toekomst. Burhani kan nu alleen nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.