Schrik zit er goed in na wereldwijde cyberaanval

13 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Een voorbeeld van decryptiecode voor ransomware - Foto: AFP

De economische groep G7 is geschrokken van de grootschalige cyberaanval die vrijdag verschillende landen en instellingen wist te treffen. Zaterdag is besloten dat de G7 meer samen gaat werken in de strijd tegen cyberaanvallen.

De ministers van Financiën en centrale bankiers van de zeven westerse vooraanstaande landen Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten zijn zaterdag in Italië bijeen. De landen van de G7 willen onder meer manieren vinden om kwetsbare plekken in het netwerk van de financiële wereld snel te signaleren, meldt persbureau Reuters.

Onbekend wie achter cyberaanval zit

Vrijdag werden tienduizenden computers aangevallen in meer dan 75 landen. De grootste problemen waren in Groot-Brittannië, daar werd het hele netwerk van ziekenhuizen platgelegd. Het is niet bekend wie er achter de aanvallen zat. Bij de aanval werd ransomware gebruikt, een type software dat bestanden op computers op afstand versleutelt en pas na betaling weer vrijgeeft.

Het pareren van cyberaanvallen met ransomware moet een prioriteit van het nieuwe kabinet worden, zegt Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT zaterdag. ‘Nederland is het meest digitale land ter wereld en dus enorm kwetsbaar,’ aldus Prins. Het nieuwe kabinet moet cybersecurity echt serieus nemen, vindt hij.

Ter illustratie: Nederland geeft nu 100 miljoen per jaar uit aan cybersecurity. ‘Dat is niets vergeleken met andere landen,’ zegt Prins. ‘Groot-Brittannië loopt bijvoorbeeld voorop en geeft er 6,5 miljard euro aan uit.’

Opletten bij onbekende mail

Er zijn nog altijd geen meldingen gemaakt van Nederlandse slachtoffers van de cyberaanval van vrijdag. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde vrijdag Nederlanders wel extra alert te zijn.

Het NCSC waarschuwt dat er een ‘grote internationale ransomware-campagne’ actief is. Het centrum vroeg bedrijven en werknemers extra op te letten bij het openen van e-mail vanuit ‘niet-vertrouwde bronnen. Er is een waarschuwing uitgestuurd naar de ‘vitale sectoren’, zoals gas-, water-, en elektriciteitsvoorziening. Ook ziekenhuizen werden in dit specifieke geval gewaarschuwd.