Schippers: onderhandelende partijen botsen over deze onderwerpen

11 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Schippers tijdens haar wekelijkse persconferentie na een week van onderhandelen - Foto: ANP

Na een brief met weinig informatie over de voortgang van de coalitieonderhandelingen, doet informateur Edith Schippers iets meer uit de doeken. De onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks botsen af en toe flink met elkaar, onder meer over migratie en het klimaat.

Volgens Schippers wordt al geschreven aan een regeerakkoord, omdat op sommige punten overeenstemming is bereikt.

Duur onderhandelingen blijft mysterie

Deze week hebben de onderhandelende partijen onder meer gesproken over migratie, veiligheid, wonen, landbouw, gas, arbeid, en zorg. Meer wil Schippers over de inhoud nog altijd niet kwijt. De onderwerpen waarover de partijen het wel eens zijn, blijven in nevelen gehuld.

Ze wil ook niet zeggen hoe lang het proces nog gaat duren. Het ene onderwerp weegt volgens Schippers zwaarder dan het andere, waardoor overeenstemming over de helft van de onderwerpen niet automatisch betekent dat de onderhandelingen ook halverwege zijn.

Wel streeft ze er nog altijd naar dat er voor het zomerreces een kabinet is. ‘Ik geloof nog steeds dat we eruit kunnen komen.’ Ze zegt niet te weten of dat ook zal lukken. Ze benadrukt nogmaals dat iedereen zijn best doet om tot een akkoord te komen.

Schippers houdt afstand van uitspraken Wijffels

Het AD berichtte donderdagochtend dat CDA-leider Sybrand Buma milieumaatregelen die de burger geld kosten blokkeert. CDA-prominent Herman Wijffels haalde hard uit naar Buma: ‘Buma’s idee, dat hij ventileert aan de onderhandelingstafel, dat de markt dit kan oplossen, getuigt van een volstrekt onbegrip van wat er aan de hand is.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Schippers gaat daar niet op in. Volgens haar wordt er serieus onderhandeld, en daarbij kan het nu eenmaal ‘flink botsen’.

De onderhandelaars konden zich niet vinden in het beeld dat werd geschetst. ‘Ik heb veel verhalen in kranten gezien en daar klopt weinig van,’ aldus VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. GroenLinks-leider Jesse Klaver liet weten ‘veel vertrouwen in het proces en alle collega’s daar aan tafel’ te hebben.