nederland

Roemer werkt achter de schermen nog steeds aan kabinet-Buma I

26 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De VVD, het CDA en D66 kijken bijna wanhopig naar andere partijen waarmee ze nog een meerderheidskabinet kunnen vormen. Ook de SP komt steeds meer in beeld, maar fractievoorzitter Emile Roemer sluit de VVD nog steeds uit.

De SP heeft steeds volgehouden te hopen op een kabinet op links. Roemer doet er alles aan om de VVD buiten het nieuwe kabinet te houden.

Niet realistisch

Aan het centrum-linkse kabinet van Roemer nemen het CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA deel, als het aan de SP ligt. De partij wil ook 50Plus betrekken – mogelijk als gedoogpartij. De Volkskrant meldt vrijdag dat Roemer vooral de afgelopen dagen achter de schermen werkt aan het progressieve kabinet.

Roemer hoopt dat CDA-leider Sybrand Buma de leiding neemt, en gebruikt dan ook de term ‘premier Buma’. Maar terwijl alle andere partijen in het droomkabinet van Roemer voorstander zijn van deze coalitie, zet Buma de hakken in het zand.

‘Desnoods doe ik het zonder mijn partij, want ik vind het natuurlijk prachtig dat u mij als premier wilt,’ grapte Buma vorige week tijdens het formatiedebat. ‘Maar het is gewoon niet realistisch,’ aldus de CDA-leider.

‘Geen andere opties’

Het CDA heeft ook een campagne gevoerd waarbij het ‘de VVD rechts inhaalde’. Met de focus op de Nederlandse identiteit en waarden en normen van de samenleving, heeft het CDA zichzelf neergezet als patriottische, christelijk-conservatieve partij. Een samenwerking met louter links-progressieve partijen zal dus weinig geloofwaardig overkomen.

Pas als alle andere mogelijkheden definitief zijn opgedroogd kan Buma de VVD – de grootste partij – buitenspel zetten. ‘We moeten wachten tot Buma geen andere optie meer ziet,’ zeggen SP’ers hoopvol.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.