#formatie

Ook Tjeenk Willink hoopt nog steeds op meerderheidskabinet

31 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink richt zich in eerste instantie op gesprekken met de leiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Hoewel hij inzet op een meerderheid in de Tweede Kamer, is de vorming van een minderheidskabinet ook niet uitgesloten, zegt hij.

Tjeenk Willink geeft aan dat hij na het eerdere werk van zijn voorganger Edith Schippers niet helemaal opnieuw wil beginnen. Woensdag sprak hij met haar.

Niet helemaal opnieuw beginnen

Wel wil hij met alle fractievoorzitters praten, in sommige gevallen alleen telefonisch. Tjeenk Willink wil de leiders van de vijf genoemde partijen eerst een-op-een spreken, en later mogelijk in verschillende combinaties. Hoe die eruit komen te zien, kan hij naar eigen zeggen nog niet kwijt. Volgens Tjeenk Willink is dit slechts een tussenfase en denkt hij niet dat hij de rol van informateur zal vervullen als er eenmaal echt wordt onderhandeld.

Net als Tjeenk Willink, willen ook de meeste partijen die deel uitmaken van het proces nog altijd een meerderheidskabinet. Dat zal vermoedelijk bestaan uit VVD, CDA, D66 en nog een vierde partij. Op dat laatste punt ging het steeds mis: de SP en PvdA willen er niet bij, dus zal vermoedelijk weer naar GroenLinks en ChristenUnie worden gekeken.

Tjeenk Willink zegt de fractievoorzitters niet alleen naar hun plannen voor de komende vier jaar te vragen, maar ook naar hun lange termijnvisies. De thema’s klimaat en migratie, de onderwerpen waar de vorige onderhandelingen op klapten, krijgen volgens hem speciale aandacht.

‘Geen vooropgezette bedoelingen’

Schippers gaf deze week haar opdracht terug aan de Tweede Kamer. Na ruim 70 dagen formeren was het proces volledig gestokt. Oud-vicepresident van de Raad van State Tjeenk Willink zegt zonder ‘vooropgezette bedoelingen en inzichten’ aan de slag te willen gaan. Tjeenk Willink heeft uitgebreide ervaring op het gebied van formaties: hij was  eerder formateur van de kabinetten Paars I en Rutte I, respectievelijk in 1994 en 2010, en betrokken bij de formatie van het kabinet-Den Uyl in 1973.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De fracties zijn overwegend positief over zijn aanstelling, al hekelen de PVV en Forum voor Democratie de aanwijzing van de ‘onderkoning’. Fracties als de SGP hekelden eerder de invloed van de Koning bij de formatie. Met Tjeenk Willink als nieuwe informateur, zou de Koning toch nog een beetje worden betrokken bij de formatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.