Motorclubs

Ondergedoken locoburgemeester wakkert debat over motorbendes aan

28 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Fracties in de Tweede Kamer reageren geschokt op het bericht dat een locoburgemeester drie weken lang zat ondergedoken vanwege bedreigingen. Bouke Arends uit Emmen vluchtte naar het Verenigd Koninkrijk nadat het clubhuis van motorclub No Surrender door de gemeente was gesloten.

Het Openbaar Ministerie (OM) spoorde Arends (51) aan om Nederland te verlaten na serieuze bedreigingen aan zijn adres. ‘Volgens het Openbaar Ministerie was er een link tussen de bedreigingen en de sluiting van het clubhuis van No Surrender. Op advies van het OM zat ik drie weken ondergedoken in Groot-Brittannië,’ zei Arends vrijdag.

Politie pleit voor een verbod op motorclubs, maar kan dat wel?

‘Omgekeerde wereld’

Ongehoord dat een locoburgemeester moet onderduiken vanwege bedreigingen, is het gevoel in Den Haag. Kamerleden reageren verontwaardigd op het nieuws, dat het debat over motorbendes aanwakkert.

‘Het is de omgekeerde wereld,’ zegt SP’er Ronald van Raak tegen De Telegraaf. ‘Het hoort niet zo te zijn dat die bestuurders moeten onderduiken. Die bendes moeten opgerold!’

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok kan tijdens het vragenuurtje deze week een reeks vragen verwachten over motorbendes en de beveiliging van lokale bestuurders.

‘Dit toont nog eens aan dat deze outlaw motorclubs snel verboden moeten worden. Ik wil weten hoe de minister mensen gaat helpen die wel durven op te treden,’ aldus Madeleine van Toorenburg (CDA). PVV-Kamerlid Lilian Helder hekelt het lange proces. ‘Het OM is al jaren bezig met pogingen om criminele motorclubs te verbieden. De minister is hier aan zet, want het duurt allemaal te lang.’

2017-01-13 11:54:48 EMMEN - Bouke Arends, loco burgemeester Emmen tijdens een persconferentie over de inval in het clubhuis van motorclub van No Surrender in Emmen. ANP VINCENT JANNINK
Locoburgemeester Bouke Arends zat drie weken lang ondergedoken in Groot-Brittannië

‘Niet van No Surrender zelf’

Het Openbaar Ministerie onderstreept overigens dat de bedreigingen niet van No Surrender zelf komen. Het betreft geen bedreigingen van ‘actieve leden,’ zegt het OM.

Ook de motorclub zelf ontkent achter de bedreigingen te zitten. ‘Wij doen alles volgens het boekje. Het is een hetze van het Openbaar Ministerie richting No Surrender. De bedreiging komt niet bij de motorclub vandaan, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken,’ zegt No Surrender-leider Henk Kuipers tegen RTV Drenthe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.