Na fiasco 15 maart wil Asscher nog 8 jaar door

09 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Asscher zet in op de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar - Foto: ANP

Demissionair vicepremier Lodewijk Asscher wil de komende acht jaar nog door als partijleider van de PvdA. Hij zet wel in op de oppositie, want de partij zal volgens hem de komende jaren niet beschikbaar zijn voor de coalitie.

Hij wil ‘laten zien dat ik er ben, en dat ik trots ben op wat we kunnen betekenen’, zegt Asscher tegen BNR.

Geen coalitiekandidaat

Maar hij stelt zich niet  beschikbaar voor een de coalitie, mochten de stroeve onderhandelingen met GroenLinks mislopen. Hij ziet niets in de combinatie VVD, CDA, D66 en zijn partij. ‘Als vierde partij in een rechtse coalitie gaan zitten, ga ik denk ik niet uitproberen,’ zegt Asscher. ‘Het zou best kunnen dat ik dan een minderheidskabinet adviseer.’

Asscher gelooft in een ‘goed resultaat’ tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, die in maart volgend jaar worden gehouden. ‘Het is juist belangrijk om te laten zien dat je verschil kunt maken in de lokale politiek. Het worden heel belangrijke verkiezingen.’

Bij de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart leed de PvdA een historische nederlaag. De partij zakte van 38 zetels in 2012 naar slechts negen zetels nu. Volgens Asscher komt dat doordat de kiezers niet hebben gezien dat hij ‘wel degelijk heeft geknokt’ met coalitiepartner VVD. De PvdA heeft volgens hem geen ‘herkenbaar links verhaal’ meer, en moet dat er weer komen als de kiezers hem weer een kans willen geven. ‘Uiteindelijk worden we gelukkiger als we leven in een solidair land.’

Voorsorteren op verlies

Asscher heeft zich bij leden niet populair gemaakt. In de aanloop naar de verkiezingen sorteerde hij al voor op een verlies, mede door te zeggen dat hij zou worden ‘gestraft’ voor het meeregeren met VVD, maar ook omdat de partij geen duidelijke boodschap verkondigde.

Probleem was volgens Asscher dat mensen hem wel vertrouwden en zelfs als premier zagen, maar het niet eens waren met het partijprogramma. Maar die mismatch zou ook omgekeerd hebben gegolden: volgens Asscher waren er ook mensen die zijn partij wel zagen zitten, maar hem niet.

Eerder bleek bovendien ook dat voormalige PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom niets zag in een strijd met Asscher om het lijsttrekkerschap. Hij zou Asscher zelfs expliciet hebben gevraagd zich niet te kandideren, een verzoek waaraan Asscher duidelijk geen gehoor gaf. De machtsstrijd tussen Samsom en Asscher bij de lijsttrekkerschapsverkiezingen, en de uiteindelijke verkiezing van Asscher als lijsttrekker, zagen veel PvdA-leden als de reden voor de nederlaag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.