Nederlandse politie praat met Russische FSB, AIVD maakt zich zorgen

27 mei 2017Leestijd: 2 minuten
De Russische president Vladimir Poetin - Foto: AFP

Politie in Nederland werkt nauw samen met de Russische geheime dienst FSB. Zo komen agenten van de FSB geregeld naar Nederland, waar ze ook met FBI-agenten om de tafel zitten.

Dat bericht de Volkskrant zaterdag. De politiek beladen ontmoetingen zouden de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgen baren.

Oekraïne en MH17

Het is sinds 2009 dat FSB’ers geregeld naar Nederland komen voor besprekingen met de Amerikaanse FBI en de Nederlandse politie. In dat jaar werd een samenwerkingsverband opgezet tussen de Amerikaanse FBI en de Russische geheime dienst om internetcriminelen aan te pakken.

De ontmoetingen zijn dan ook vooral bedoeld om cybercrime aan te pakken – zo wordt er bijvoorbeeld gejaagd op een aantal prominente Russische hackers. Toch zou het de AIVD en het ministerie niet lekker zitten, vooral sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne en het neerschieten van vlucht MH17.

Maatregelen tegen afluisteren

De politie wordt geacht de AIVD te informeren als er mensen van de FSB langskomen en achteraf daarover rapporteren. Ook mogen de ontmoetingen sinds de ramp met MH17 niet meer worden gehouden in Driebergen, waar het strafrechtelijk onderzoek naar het neergehaalde vliegtuig loopt. Op die manier willen autoriteiten voorkomen dat FSB’ers te dicht in de buurt komen.

Ook neemt de AIVD bepaalde maatregelen om te voorkomen dat de Russen op een oneigenlijke manier aan informatie komen. Zo worden ruimtes in het politiekantoor waar de vergaderingen met de Russen worden gehouden gecontroleerd door een ‘sweep’-team, die checkt of er geen afluisterapparatuur wordt geplaatst.