Met dit voorstel stapte Pechtold naar Schippers

22 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

D66-leider Alexander Pechtold hoopt formatiegesprekken aan te gaan met de VVD en het CDA, en met de SP en de PvdA. Dat voorstel presenteerde hij maandag aan informateur Edith Schippers.

Schippers gaf de lijsttrekkers van de grote partijen dit weekeinde wat ‘tijd voor reflectie’. Pechtold hoopt vooral dat enkele partijen een andere koers gaan varen: SP en PvdA moeten aanschuiven, ondanks dat beide niet willen aanschuiven.

‘Vierde keuze’

De SP wil niet met de VVD regeren en hoopt op een centrum-links kabinet met CDA-leider Sybrand Buma als premier. Zelfs als de partij groen licht krijgt voor een Nationaal Zorgfonds – het centrale onderwerp van de partij tijdens de verkiezingscampagne – wil de SP niet met de VVD regeren. De PvdA weigert regeringsdeelname te overwegen na haar historische verkiezingsnederlaag.

Volgens Pechtold is zijn plan de ‘vierde keuze’, maar geniet het voorstel de voorkeur nu de andere mogelijkheden zijn doorgestreept vanwege de blokkades van sommige partijen. D66 wil koste wat het kost ChristenUnie buiten de deur houden en hoopt op een kabinet met een forse meerderheid.

‘Partijen moeten blokkades opheffen’

Vanmorgen sprak Schippers met partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA). Na een kort gesprek met Pechtold, ontving de informateur ook Jesse Klaver (GroenLinks), Emile Roemer (SP), Lodewijk Asscher (PvdA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Met Wilders (PVV) heeft Schippers afgelopen weekeinde telefonisch gesproken.

Maandag moeten de partijen met de billen bloot, zegt Schippers. Er moet duidelijkheid komen over de blokkades. CDA-leider Buma wil dat de partijen de blokkades opheffen. ‘Het wordt nu wel tijd om echt tot keuzes te komen,’ zei Buma op het Binnenhof.