Terrorisme

Leverde drugslab Brunssum vechtpillen aan IS?

10 mei 2017Leestijd: 1 minuut

In het Limburgse Brunssum is een drugslab ontdekt dat mogelijk pillen leverde aan jihadstrijders in het Midden-Oosten. Dinsdag liet de politie weten dat het lab is ontmanteld, en dat er tienduizenden pillen zijn gevonden. Ook lagen er grondstoffen voor nog eens 300.000 pillen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dat meldt De Telegraaf. Het gaat om zogeheten Captagon-capsules, een medicijn dat tot 1986 in omloop was, maar vanwege de hoge verslavende werking door de Wereldgezondheidsorganisatie werd verboden. De capsules bevatten amfetamine en cafeïne, en worden gebruikt om vermoeidheid weg te nemen, angst te remmen en de concentratie te bevorderen. Captagon-pillen werden niet eerder aangetroffen bij het ontmantelen van een drugslab in Nederland.

Midden-Oosten

De Telegraaf legt een link met IS-strijders in het Midden-Oosten, waar veelvuldig Captagon-tabletten zijn aangetroffen. De politie heeft nog niet bevestigd dat het lab in Brunssum tabletten leverde aan IS-strijders, maar houdt wel rekening met dat scenario. Twee verdachten zijn bij de ontmanteling van het drugslab aangehouden.

Captagon wordt veel gebruikt aan de oorlogsfronten in het Midden-Oosten. Jihadstrijders maken er gebruik van om dagenlang door te kunnen vechten. In het Midden-Oosten worden jaarlijks vele miljoenen van dit soort tabletten onderschept. Ze worden ook in Syrië, Jordanië en Libanon geproduceerd.

Drugs en oorlog

Gebruik van dergelijke verdovende middelen komt bij oorlogvoering al veel langer voor. Ook in de Tweede Wereldoorlog gebruikten soldaten ze om de concentratie te bevorderen en lang wakker te blijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.