Illegale migranten van Wij Zijn Hier kraken opnieuw pand in Amsterdam

28 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Wij Zijn Hier Foto: AFP

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers Wij Zijn Hier heeft opnieuw een pand gekraakt. Enkele Somaliërs hebben hun intrek genomen in een pand in Amsterdam-Zuidoost.

Op hun Facebook-pagina schrijft Wij Zijn Hier trots over de nieuwe locatie. Het betreft Haardstee 9-11 in Amsterdam-Zuidoost, in de buurt van de ArenA.

Volgens de website van woningcorporatie Eigen Haard staat de gekraakte bedrijfsruimte te huur voor 3.000 euro per maand. Het betreft een pand van ruim 305 vierkante meter.

Miljoenen aan schade

Wij Zijn Hier meldt op Facebook dat het pand is gekraakt omdat de bed- bad-broodopvang in Amsterdam vol zit. ‘De nachtopvang heeft inmiddels wachtlijsten en dwingt ons om overdag op straat te zwerven zonder geld,’ aldus de groep. ‘Het geeft veel stress en we weten eigenlijk niet eens waar we naar het toilet kunnen gaan zonder geld.’

De groep belooft met respect om te gaan met het pand en de buren. De afgelopen jaren heeft de kraakgroep miljoenen aan schade aangericht in verschillende panden.

Jarenlange zwerftocht door Amsterdam

Eind vorig jaar nam een deel van de groep asielzoekers zijn intrek in twee peperdure panden in het centrum van Amsterdam. Het gaat om personen die halverwege december een pand aan de Rijswijkstraat werden uitgezet, omdat de beheerder van het pand specifieke plannen had voor het gebouw. Ze lieten een ravage achter. De subgroep weigerde gebruik te maken van de illegalenopvang van Amsterdam.

Wij Zijn Hier zorgt al sinds 2012 voor problemen voor de gemeente Amsterdam. Destijds sloegen drie uitgeprocedeerde Eritreeërs een tent op aan de Nieuwe Herengracht, in een poging aandacht te vragen voor hun situatie. Wat volgde was een jarenlange zwerftocht door Amsterdam, waarbij steeds meer illegalen zich aansloten.