nederland

Fred Teeven overweegt rechtsgang na artikel De Groene

19 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Oud-staatssecretaris Fred Teeven dreigt met juridische stappen tegen opinieblad De Groene Amsterdammer. Teeven meent dat zijn reputatie wordt geschaad door citaten in een artikel van hoogleraar Henri Beunders.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dat meldt televisieprogramma EenVandaag. ‘Ik heb alleen achtergrondgesprekken gevoerd met Henri Beunders, maar geen interview gegeven,’ zegt Teeven. ‘Ik was er niet van op de hoogte dat dit artikel zou verschijnen en heb het al helemaal niet goedgekeurd. Deze publicatie kan voor mij reputatieschade opleveren. Daarom overweeg ik juridische stappen.’

In het stuk in De Groene Amsterdammer zegt Teeven dat hij heeft bezuinigd op de advocatuur om meer verdachten achter slot en grendel te krijgen: ‘Verdere verstrenging van het strafrecht zat er niet meer in, toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken.’ Teeven licht dit nog verder toe: ‘Als je een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.’

De oud-staatssecretaris doet er nog een schepje bovenop en zegt er niet wakker van te liggen als mensen ten onrechte in voorlopige hechtenis zitten. Hij doelt daarbij op mensen die worden verdacht van geweld tegen hulpverleners en politieagenten. Die zitten soms langer vast dan nodig is om grondig onderzoek te kunnen doen. Volgens Teeven gaf hij met zijn maatregelen gehoor aan een roep uit de samenleving om meer veiligheid en strengere straffen.

Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, laat weten dat zij nog niets heeft vernomen van Fred Teeven of zijn raadsman: ‘Voordat hij daadwerkelijk stappen heeft ondernomen, is een reactie voorbarig. Wel sta ik nog steeds achter het stuk.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.