nederland

Fracties positief over Tjeenk Willink, behalve…

29 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag over het aanstellen van een nieuwe informateur. Edith Schippers legde haar functie vandaag neer, en wees Herman Tjeenk Willink als opvolger aan. Willink is populair onder de Kamerleden.

De VVD geeft Schippers een pluim voor haar ‘prima keuze’. Ook D66, SP, ChristenUnie en de SGP zijn blij met Tjeenk Willink (PvdA) als mogelijke opvolger. De voormalige vicepresident van de Raad van State heeft ervaring, kennis en gezag, zeggen de fracties.

PvdA wil echt niet aan de formatietafel – Dijsselbloem: ‘Wij sluiten onszelf uit’

Gezag en ervaring

Tjeenk Willink (75) komt van PvdA-huize en is minister van Staat. Hij was eerder formateur van de kabinetten Paars I en Rutte I, respectievelijk in 1994 en 2010. Morgen wordt door de Tweede Kamer gedebatteerd, en dan wordt de nieuwe informateur benoemd. Als de Kamer voor Tjeenk Willink kiest, levert de zevende partij van Nederland de informateur.

De PvdA zelf zegt dat Tjeenk Willink het gezag heeft om als goede informateur aan de slag te gaan met de partijen. ‘Verstandig om iemand te vragen die boven de partijen staat om te kijken of hij schot in de formatie kan brengen,’ aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Onderkoning’ Tjeenk Willink

Niet iedereen is enthousiast over Tjeenk Willink. PVV-leider Geert Wilders hekelt het feit dat de oud-PvdA’er is aangewezen. ‘Onderkoning Tjeenk Willink (PvdA) als nieuwe informateur, het is blijkbaar al beklonken voor het debat en iedereen juicht,’ schrijft Wilders op Twitter. ‘Nou ik niet. Bah!’

Overigens is ook het Forum voor Democratie niet te spreken over de aanstelling van Tjeenk Willink. FvD-leider Thierry Baudet noemt de PvdA’er een ‘kartelfossiel’, en roept Den Haag op te kiezen voor vernieuwing.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat ‘onderkoning’ Tjeenk Willink – die twee keer door koningin Beatrix werd aangewezen als formateur – door Schippers is gekozen, is niet onopgemerkt gebleven. Fracties als de SGP hekelden eerder de invloed van de Koning bij de formatie. Met Tjeenk Willink als waarschijnlijke nieuwe informateur, zou de Koning toch nog een beetje worden betrokken bij de formatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.