Islam

Christenen: ‘Ruil Tweede Pinksterdag in voor Suikerfeest’

31 mei 2017Leestijd: 1 minuut

Een groep prominente christenen pleit voor het introduceren van het Suikerfeest als officiële Nederlandse feestdag. Daarvoor zou Nederland Tweede Pinksterdag inleveren.

Joost Röselaers, algemeen secretaris van de remonstranten, noemt Tweede Pinksterdag een Nederlandse eigenaardigheid. Tweede Pinksterdag, volgens Röselaers en theologen Christa Anbeek en Peter Nissen nu vooral ‘een dag voor de commercie, voor meubelboulevards, de keukengiganten en de autoshowrooms’, moet ruimte maken voor het islamitische Suikerfeest, ‘een andere vorm van inspiratie’.

‘Geen woorden, maar dadels’: zo gaat Nederland om met ramadan

‘Feest van diversiteit’

‘Pinksteren en het Suikerfeest zijn beide feesten van verbondenheid, ook over de grenzen van de eigen geloofsgemeenschap heen,’ schrijven de christelijke leiders in een opiniestuk in NRC. ‘Net als het christelijke Pinksteren is het Suikerfeest een feest van diversiteit en veelkleurigheid.’

De oproep om van het Suikerfeest een officiële feestdag te maken, ten koste van Tweede Pinksterdag, is niet nieuw. Al meer dan een decennium bespreken activisten en betrokkenen die mogelijkheid. Bijzonder is wel dat de oproep nu van een aantal leiders in de christelijke gemeenschap komt.

Dit jaar komt het pleidooi van de Remonstrantse Broederschap, naar eigen zeggen een ‘kritische en eigenwijze geloofsgemeenschap die open staat voor iedereen die gelooft in tolerantie en vrijheid van denken en het woord’. De Broederschap telt enkele duizenden leden in Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.