PvdA-leider Lodewijk Asscher verdenkt de partijen die aan de formatietafel zaten ervan een ‘toneelstukje’ te hebben opgevoerd. Politici hekelen de lange duur van de formatiegesprekken die maandagavond klapten.
‘Was het serieus of was het een toneelstuk? Wat ik gisteren heb gehoord was heel algemeen. Dat er verschillen zijn op migratie hadden ze ook in een week kunnen bedenken,’ zei Asscher dinsdag. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de mislukte formatiegesprekken. De PvdA-leider hoopt op duidelijkheid bij het debat.
Formatie mislukt: wat zijn nu de mogelijkheden?
Grote verschillende
Informateur Edith Schippers (VVD) reageerde dinsdag op de kritiek dat de partijen er twee maanden over deden om tot de conclusie te komen dat de kloof niet te overbruggen was. Ook DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu uitte zijn frustratie over de geklapte formatiepoging.
‘”De verschillen waren onoverbrugbaar,” roepen Rutte, Buma, Pechtold en Klaver in koor. Hadden ze daar werkelijk 61 dagen voor nodig?’ schrijft de politicus op Twitter.
‘De verschillen waren enorm groot,’ zei Schippers. De informateur probeerde de lange formatieperiode te verdedigen. ‘De bedoeling was juist om die verschillen te overbruggen,’ aldus Schippers. De informateur werd onderbroken door Kamervoorzitter Khadija Arib. De voorzitter geeft aan dat de Tweede Kamer dat woensdag moet bespreken.
Waarschijnlijk niet meer met GroenLinks
Woensdag moeten de partijen in de Tweede Kamer besluiten hoe het nu verder moet met de kabinetsformatie. Het ‘motorblok’, bestaande uit VVD, D66 en CDA, kijkt hoopvol naar de ChristenUnie en de PvdA, maar de leiders van de partijen zijn terughoudend.
Polarisatie NL, onzekere arbeidsmarkt, noodzaak socialere economie vergen antwoorden nw kabinet. Verslag, debat moeten duidelijkheid bieden
— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) 15 mei 2017
VVD-leider Mark Rutte voelt er weinig voor om opnieuw om tafel te gaan met GroenLinks. ‘Het lijkt me heel ingewikkeld om dit weer te laten herleven,’ aldus de premier. Hij hoopt ‘stap voor stap’ te bekijken hoe de partijen verder moeten met de kabinetsformatie.
De VVD, het CDA en D66 werden het niet eens met GroenLinks over de opvang in eigen regio. Het sluiten van deals met andere landen om opvang in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te regelen, gingen te ver voor de partij van Jesse Klaver, zo melden verschillende media.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.