nederland

Zelfs de broekriem moet af: lange rij kiezers voor Frans consulaat

23 april 2017

Bij het Franse consulaat in Amsterdam is de wachttijd om te stemmen halverwege de middag bijna een uur. Dit kan wijzen op een grote opkomst omdat bij eerdere verkiezingen in Nederland in het geheel geen wachttijd was.

De rij met wachtende kiezers staat in de Eerste Weteringdwarsstraat. Daar heerst een Hollandse koopmansgeest, want een bewoner probeert koffie en thee te verkopen. Veel klandizie heeft hij niet.

Zelfs de riem moet af

‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt bij verkiezingen in Amsterdam,’ zegt een 57-jarige Fransman die al drie decennia in Nederland woont. Hij gaat op Emmanuel Macron stemmen. ‘François Fillon heeft mijn voorkeur, maar ik vrees dat hij niet eens de tweede ronde haalt. En dan loop ik het risico te moeten kiezen tussen Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon. Dat zou een ramp zijn. Vandaar Macron.’

De tweede ronde is op zondag 7 mei. Ook kiezers die bij de eerste ronde, vandaag, niet zijn gekomen, mogen dan stemmen. Eenmaal in het consulaat blijkt dat de wachttijd ook wordt bevorderd door uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Zelfs de broekriem moet af. Het stembureau in het consulaat is tot zeven uur zondagavond open. Het sluit een uur eerder dan de stembureaus in Frankrijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.