VVD reageert koeltjes op berichten over voorzitter Keizer

25 april 2017Leestijd: 2 minuten
VVD-voorzitter Henry Keizer Foto: ANP

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer is in opspraak geraakt nadat was uitgekomen dat hij voor 30.000 euro een miljoenenbedrijf zou hebben overgenomen. De partij grijpt nog niet in: er zijn nog geen klachten van VVD’ers gekomen. De commissie Integriteit is nog niet bijeengekomen voor een mogelijk onderzoek.

Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money  (FTM) reconstrueerde hoe Keizer met drie zakenpartners 12,5 miljoen euro betaalde voor uitvaartbedrijf de Facultatieve. Op het moment van de verkoop had het bedrijf een nettovermogenswaarde van 34 miljoen.

Lees meer – generatiekloof in de VVD? ‘Mastodonten klagen over formatie met GroenLinks’

Daarnaast werd het bedrag dat Keizer en zijn partners betaalden voor de aandelen in de Facultatieve opgebracht uit niet uitgekeerde dividenden van de vereniging achter het bedrijf. Per saldo betaalden Keizer en zijn partners een kleine 30.000 euro voor het bedrijf.

Externe financiering

Keizer ontkent blaam en zegt dat de waardebepaling ten tijde van de overname in 2012 gebeurde op basis van drie onafhankelijke accountantsrapporten. ‘Follow the Money vergeet voor het gemak ook maar even dat de onderneming zwaar extern gefinancierd was en dat heeft natuurlijk ook invloed op de waarde van het bedrijf,’ aldus Keizer. ‘Die schuld hebben de nieuwe eigenaren wel meegenomen bij de overname.’

Maar tegenover de pers zegt de Facultatieve niet de juiste waardering te kunnen aantonen. Het bedrijf lijkt flink geschrokken van de onthullingen en de daaropvolgende ophef, en is voorlopig bezig ‘alle feiten op een rij te krijgen’.

‘Mister integriteit’

Het landelijke partijkantoor zegt tegen De Telegraaf dat de kwestie nog niet is aangekaart door VVD-leden. De commissie die doorgaans de integriteit van prominente partijleden onderzoekt, heeft nog geen aanstalten gemaakt om op eigen initiatief een onderzoek te openen. De kwestie-Keizer is extra schrijnend omdat de partijvoorzitter zelf de integriteitsregels van de VVD aanscherpte. De ondernemer werd in 2014 aangewezen als nieuwe voorzitter, en moest juist korte metten maken met de integriteitsaffaires waardoor de VVD werd geplaagd.

Keizer stond binnen de partij zelfs bekend als ‘mister integriteit’. Pijnlijk is ook dat Keizer niet de enige VVD’er is die in opspraak raakte door de onthullingen van FTM. Oud-minister Loek Hermans en Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler waren betrokken als toezichthouders bij het uitvaartbedrijf.