Uitgezette Turkse minister sleept Nederland voor de rechter

12 april 2017Leestijd: 2 minuten
Kaya werd teruggestuurd naar Duitsland - bron:AFP

De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betul Sayan Kaya werd een maand geleden met veel ophef Nederland uitgezet. Ze blijkt daar nog zo boos over dat ze een juridische procedure aanspant tegen de Nederlandse overheid.

‘Ik heb mij afgelopen vrijdag in opdracht van minister Kaya tot de rechter gewend,’ zegt haar advocaat Ejder Köse woensdag tegen het AD.

Turkije gooide olie op het vuur

Het is volgens Köse en zijn cliënt nog steeds niet duidelijk op welke juridische gronden Kaya ‘onder dwang en politie-escorte’ naar Duitsland werd uitgezet. De minister noemt het ‘onrechtmatig’ dat ze tot ongewenst vreemdeling is verklaard. ‘Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaf opdracht haar het land uit te zetten, maar heeft daarvoor, tegen de regels in, geen schriftelijke verklaring met uitleg gegeven,’ aldus Köse.

Kaya werd zaterdagavond 11 maart tegengehouden toen ze probeerde het Turkse consulaat in Rotterdam te bereiken. Het kwam de politie op een reprimande te staan. Kaya tierde ter plekke dat Nederland het internationaal recht schond en zei nadien dat ze zich ‘onmenselijk’ behandeld voelde.

De minister kwam die dag uit Duitsland met een konvooi naar Nederland. Turkije gooide daarmee extra olie op het vuur, op diezelfde dag waren de Nederlandse landingsrechten voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu ingetrokken. Zo werd hem belet Turkse Nederlanders toe te spreken in het kader van het referendum in Turkije op 16 april.

Tumult vanwege referendum

Door die volksraadpleging op zondag 16 april over machtsuitbreiding voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan lopen de gemoederen hoog op, zowel binnen Turkije als daarbuiten. Ankara stookt het vuurtje op door zeer omstreden uitspraken te doen over onder meer Nederland, dat ‘fascistisch’ zou zijn.

De weigering van de ministers en de omstreden uitlatingen van Erdogan leidden tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Maandag schreef het kabinet nog dat Kaya de toegang tot Nederland kon worden geweigerd omdat zij volgens het internationaal recht geen speciale status geniet.