nederland

Kamermeerderheid: ‘Na Brexit kleiner Europees Parlement’

20 april 2017

De Tweede Kamer wil het aantal zetels in het Europees Parlement terugdringen. Een motie van het nieuwe PVV-Kamerlid Vicky Maeijer haalde opvallend een meerderheid.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De PVV vindt dat het Europees Parlement minder zetels moet tellen nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. Op dit moment hebben de Britten recht op 73 van de 750 zetels in  het Europees Parlement. Als het aan de PVV ligt wordt het totale zetelaantal na de Brexit teruggeschroefd met 73. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement.

Vicky Maeijer, die de motie indiende, is blij met het geboekte succes: ‘De PVV kan niet wachten tot ook de 26 Nederlandse zetels na een nexit uit het Europese nepparlement worden verwijderd,’ zei ze in een reactie. Ze doelt hiermee op het voornemen van de PVV om uit de Europese Unie te stappen.

Brussel- Straatsburg

‘Hitchcock-achtige plottwist’: EU reageert op plotse Britse verkiezingen

Een stemming in het Nederlandse parlement is overigens niet bindend voor het Europese Parlement, maar is wel een steun in de rug van de Nederlandse regering in de Europese Raad. Een motie van de ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, om het heen en weer reizen van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg te stoppen, redde het uiteindelijk niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.