nederland

Haagse wethouder over ‘islamterreur’ in zwembad Zuiderpark: ‘Grootste onzin’

20 april 2017Leestijd: 3 minuten

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh gaf donderdag in de gemeenteraad toe dat er misstanden zijn geweest in zwembad Zuiderpark, en ook dat het in dit bad erger is dan in andere zwembaden. Maar hij ontkende dat het zo erg is als ex-medewerkers en bezoekers zeggen.

Hij noemde de situatie wel ‘zorgelijk’ en heeft extra beveiliging aangesteld, ook om de pers buiten de deur te houden, meldt de lokale zender Den Haag FM.

Medewerkers ontkennen misstanden, zegt wethouder

Volgens Baldewsingh gaat het ook niet alleen om Marokkaanse en Turkse jongens, zoals de PVV in de raadsvergadering zei. ‘Ik heb de namen van de jongeren gezien en dat geeft geen aanleiding om die conclusie te trekken.’

Ook hekelde hij de term ‘islamterreur’ die werd gebruikt om de situatie in het zwembad te omschrijven. ‘De grootste onzin,’ aldus Baldewsingh. Hij zei tevens met medewerkers van het bad te hebben gesproken, en zegt dat zij zich niet herkennen in het beeld dat de media schetsen.

Donderdag bleek dat niet alleen bezoekers van zwembad Zuiderpark zich onveilig voelen. Ook ex-medewerkers sloegen alarm over misstanden met groepen jongens in het bad.

‘Als je een conflict heb met één van de jongens, wachten ze je buiten op,’ zegt een ex-medewerker tegen Den Haag FM. ‘Ze komen niet alleen, maar met een groepje en dat voelt niet lekker. Ik werd onder begeleiding van security naar de auto gebracht.’

Het aanstellen van meer toezichthouders zou een oplossing zijn, aldus oud-medewerkers. Er zouden bovendien te weinig gekwalificeerde medewerkers zijn. Volgens twee ex-medewerkers van het bad, dat intern wel ‘Islamabad’ wordt genoemd, zou het vooral in het weekeinde de spuigaten uitlopen. ‘Er komen dan veel allochtonen die personeel en bezoekers intimideren. Ze komen en masse en schelden vrouwen uit voor “kankerhoer”. Meisjes worden aangerand. Je krijgt zo veel mensen die het zwembad mijden.’

Jongens die zich misdragen, volgens slachtoffers vooral jongens met een moslimachtergrond, krijgen een ontzegging, maar dat heeft volgens de medewerkers weinig zin. De jongens zouden opnieuw opduiken als de ontzegging voorbij is. ‘Vanwege de privacywet mogen we de daders niet op de foto zetten, dus ze komen gewoon binnen als ze niet worden herkend. Medewerkers worden geacht hierover hun mond te houden.’

Misstanden in de doofpot

Over het wangedrag schreven medewerkers een brandbrief aan de gemeenteraadsfractie Groep de Mos. ‘Jonge meiden zijn niet veilig in het zwembad,’ schrijft een van de medewerkers. Het zwembadpersoneel wordt uitgescholden, geïntimideerd en bespuugd. Het bad werd eerder als ‘oorlogsgebied’ omschreven.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Geregeld moet de politie erbij komen om de jongens in het gareel te houden. Het zwembadpersoneel raadt vrouwelijke gasten aan zich ‘niet uitdagend’ te kleden, om aanranding te voorkomen. De medewerkers stelden al eerder de dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn van de gemeente op de hoogte, maar die zou de misstanden in de doofpot stoppen.

De Groep de Mos hekelt de houding van wethouder Baldewsingh. Hij zou de klachten niet willen behandelen omdat de klagers anoniem willen blijven. ‘De brief werd gesteund door twintig of meer medewerkers. De stroom reacties op sociale media liegt er ook niet om. Van de honderden reacties zijn er slechts één of twee mensen die zeggen dat er niks aan de hand is in het bad,’ zegt Lex Kraft van Ermel van Groep de Mos. Volgens hem mag je ‘in deze gemeente wel anoniem solliciteren, maar anoniem je beklag doen, kan dus niet’.

Ook is hij boos over de beslissing om de pers met behulp van beveiligers te weren. ‘Omdat de pers met draaiende camera binnenkwam, heeft hij extra beveiligers ingezet. Waarom doe je dat ook niet voor de bezoekers en het personeel zelf,’ vraagt Kraft van Ermel zich af. Hij wil dat er een vervolg komt op de discussie, en roept slachtoffers op zich bij zijn partij te melden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.