Haagse christelijke scholen zwakken paastraditie af

12 april 2017Leestijd: 1 minuut
Paasontbijt in Zoetermeer. Foto: ANP

Een aantal Haagse basisscholen doet water bij de wijn tijdens de paasviering. Zo zou de bovenkant van paasstokken worden afgebroken, omdat moslimkinderen liever niet met een kruis rondlopen.

‘De leerlingenpopulatie kan leidend zijn voor de mate waarin het paasfeest wordt gevierd,’ zegt Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van een katholieke onderwijskoepel in Den Haag tegen het AD. ‘Enerzijds moeten christelijke scholen ferm voor hun tradities staan, anderzijds moeten we respect hebben voor elkaar en ons begripvol opstellen.’

Op de protestantse Brede Buurtschool Plus O3 wordt bij de paaswandeling de bovenkant van het paaskruis afgebroken, als islamitische kinderen niet willen rondlopen met een christelijk symbool. ‘Voor ons is het belangrijker dat iedereen zich hier welkom voelt, dan vast te houden aan conservatieve tradities,’ zegt de schooldirecteur desgevraagd tegen het AD.

Ook zijn er scholen waar tijdens het paasontbijt de link wordt gelegd met verzen uit de Koran. Dat zou bijdragen aan de herkenbaarheid voor de leerlingen. Voor een onbekend aantal christelijke ouders zou dit een pijnpunt zijn, en een reden om voor een andere school te kiezen.