nederland

‘Geen kerkdiensten, wel koranlessen in Rotterdamse buurthuizen’

21 april 2017

Lokale politici in Rotterdam zijn boos over een brief van CDA-wethouder Hugo de Jonge, waarin staat dat kerken geen erediensten meer mogen houden in buurtcentra. Leefbaar Rotterdam haalde eerder uit naar B en W omdat in die centra wel koranlessen zouden worden gegeven.

Migrantenkerken in de Rotterdamse wijk Beverwaard houden diensten in buurthuizen. Vooral de fractie van de ChristenUnie/SGP reageert ziedend op de brief van wethouder De Jonge, waarin de CDA’er zegt een einde te willen maken aan deze praktijk. ‘Kerken er uit, koranlessen mogen blijven? Het moet niet gekker worden!’ zegt CU/SGP-fractievoorzitter Setkin Sies.

‘Laagdrempelige huiskamers’

Volgens De Jonge ligt het wat genuanceerder. Naar aanleiding van een brief van Leefbaar Rotterdam, waarin stond dat er in buurthuizen koranlessen worden gegeven, vernam de wethouder van de christelijke gemeenschap dat er wel diensten worden gehouden in de zogeheten Huizen van de Wijk.

Dit is een bepaalde soort buurthuizen, die volgens De Jonges woordvoerder Axel Dees ‘als laagdrempelige huiskamers van de wijk’ moeten worden gezien. Politieke en religieuze evenementen horen er dus niet thuis. ‘Het gaat om activiteiten voor en door de wijk,’ zegt Dees tegen elsevier.nl. ‘Erediensten horen daar niet bij en verhuur voor dit soort bijeenkomsten past niet bij de buurthuizen.’ Maar als de kerk bijvoorbeeld een knutselmiddag voor kinderen zou organiseren, is dat geen probleem.

Wat nu?Leiders van de migrantenkerken zijn in paniek omdat er in Beverwaard geen andere ruimtes beschikbaar zijn voor de diensten. ‘Het zijn kerken met weinig kapitaal, die kunnen geen andere plek vinden. Dit raakt aan de godsdienstvrijheid. Straks staan die clubs op straat,’ zegt buurtpastoor Joris van der Spek tegen EO.

De gemeente Rotterdam zegt de organisaties te willen helpen met het vinden van nieuwe locaties. Tot eind 2017 mogen nog erediensten worden gehouden in de buurthuizen. De Jonge wil voor 1 januari 2018 een nieuwe ruimte regelen voor de kerkgenootschappen.

Arabische taallessen

Naar aanleiding van de vragen van Leefbaar Rotterdam, wilde de wethouder ook de koranlessen aanpakken, volgens Dees. ‘Het bleek te gaan om Arabische taallessen waarbij inderdaad gebruik wordt gemaakt van de Koran. Maar het religieuze aspect is niet het belangrijkst en je kunt veronderstellen dat het een open bijeenkomst is. Daarom laat de wethouder het toe.’

CU/SGP-fractievoorzitter Sies zegt tegen het Reformatorisch Dagblad dat wethouder De Jonge de gemeenteraad nooit uitleg heeft gegeven over het gebruik van de buurthuizen. Zijn fractie hekelt de onduidelijkheid die hierover is ontstaan. De religieuze organisaties – veelal migrantenkerken – hebben nog zo’n acht maanden om op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.