nederland

Politie en justitie brengen onderwereld zware klap toe

09 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie hebben toegang gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten die binnen de georganiseerde misdaad werden verstuurd. Hiermee heeft justitie zeer belangrijk bewijsmateriaal in handen gekregen.

Er is bewijsmateriaal beschikbaar gekomen voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar onder meer liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel en witwassen, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Kans dat liquidaties worden opgelost

‘De gegevens strekken zich uit over heel Nederland. Het is belangrijk bewijs dat wellicht zal zorgen voor doorbraken in liquidatie- en drugshandelzaken,’ zegt OM-woordvoerder Wim de Bruin tegen Elsevier. Het hoofd van de regionale recherche van de Amsterdam politie Olivier Dutilh zegt een goede kans te zien om een aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld op te lossen. ‘Het gaat om een enorme hoeveelheid informatie, waarvan het de nodige tijd zal kosten om ze in de lopende onderzoeken te verwerken. We zien een aantal liquidaties voorbijkomen in de versleutelde gegevens.’

De miljoenen geheime gegevens zijn geplukt van computerservers in Canada, vorig jaar april. Deze servers waren in gebruik bij het Nederlandse bedrijf Ennetcom. Dat is de grootste aanbieder van versleutelde communicatie aan criminelen in Nederland met ook verkooppunten in West-Europa en Zuid-Amerika. Het neerhalen van de servers betekende het einde van het versleutelde communicatienetwerk, aldus het OM.

Het bedrijf en de eigenaar worden verdacht van witwassen. Ze zouden als criminele dienstverlener een uitgebreide criminele klantenkring hebben bediend. De eigenaar van Ennetcom is vorig jaar gearresteerd. Hij is na voorlopige hechtenis in vrijheid gesteld. De verdachte wacht nu een verder proces af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.