#TK2017

Geert Wilders hervat zijn campagne: ‘De kiezer wil ons zien’

01 maart 2017Leestijd: 2 minuten

PVV-leider Geert Wilders gaat nu toch de straat op voor zijn campagne in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart. Hij stopte zijn openbare campagne nadat er van alles mis bleek bij de dienst die hem moet beveiligen.

‘We gaan weer het land in. De kiezer wil ons zien en wij de kiezer ook! De veiligheidsrisico’s zullen tot het minimum worden beperkt. Ik heb er veel zin in!’ zegt Wilders in een verklaring. Hij liet ook meteen weten waar hij zal zijn:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Problemen bij beveiligingsdienst

Een flyeractie die afgelopen weekeinde stond gepland in Volendam ging niet door. Aankomende zondag zal Wilders wel in Amsterdam te zien zijn bij het maken van de verkiezingskrant van De Telegraaf.

Eerder vandaag werd bekend dat leden van de elite-eenheid Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee worden opgenomen in het beveiligingsteam rond Wilders. De BSB is dan samen met agenten van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) verantwoordelijk voor de veiligheid van de PVV-leider.

Wilders reageerde geschokt

De DBB, onderdeel van de politie, is verantwoordelijk voor de beveiliging van de PVV-leider (en van bijvoorbeeld Het Koninklijk Huis). De dienst raakte vorige week in opspraak nadat bekend was geworden dat een agent uit het team van Wilders informatie zou hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. Daarna kwam naar buiten dat nog eens twee van Wilders beveiligers van de DBB in 2015 op non-actief zijn gesteld vanwege financieel gesjoemel.

De PVV-leider reageerde geschokt en besloot zijn publieke campagne op te schorten. Premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) legden contact met Wilders en drukten hem op het hart dat de PVV-verkiezingskaravaan gewoon campagne kon voeren op straat. Maar Wilders wantrouwde of zijn veiligheid wel kon worden gewaarborgd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.