#TK2017

Wilders en Rutte hard tegen hard tijdens debat

13 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Tijdens het EenVandaag-debat dat enkele dagen na een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije werd gehouden, stond premier Mark Rutte oog in oog met zijn ‘lievelingsvijand’ Geert Wilders. De politici sneerden in een kleine drie kwartier meermaals naar elkaar over de economie, de zorg en integratie.

Een relaxte Rutte stond maandagavond tegenover Wilders, die snel van zijn stuk werd gebracht. De PVV-leider (met kogelwerend vest) moest het opnemen tegen Rutte, die vooral gebruik maakte van zijn ‘premiersbonus’.

Rutte beschuldigt Wilders van vertragen economisch herstel

Rutte profileerde zich vooral als de man aan de knoppen. Hij beweert dat Wilders maar niet met oplossingen komt, en onderstreepte het feit dat hij ‘het land bestuurt’, terwijl de PVV-leiders ‘vanaf de bank zit te Twitteren’. De opmerking leek sterk op die van CDA-leider Sybrand Buma, die zondag bij het NPO-programma Buitenhof hekelde dat Wilders ‘niet meedoet aan de verkiezingsstrijd maar op de bank zit met een telefoontje en druk twittert’.

‘Je kan me blokkeren op Twitter, maar vanavond moet je toch echt naar mij luisteren,’ grapte Rutte.

Tijdens het debatonderdeel over de economie pakte Rutte Wilders keihard aan. Dat de PVV-leider in 2012 wegliep uit het Catshuis, heeft het economisch herstel na de crisis met zes maanden vertraagd, beweert de lijsttrekker van de VVD. Terwijl de VVD zich wilde richten op het herstel van Nederland, stortte Wilders het land in een crisis, beweert Rutte.

De premier pareerde behendig de beschuldigingen van Wilders dat de VVD onnodige bezuinigingen zou hebben doorgevoerd. ‘Dan zaten we nu in dezelfde situatie als Frankrijk en Italië,’ beet Rutte hem toe. Intussen richtte Wilders zich op ‘de kijker thuis’, die volgens hem nog te weinig merken van het economisch herstel.

Lees ook: zo doe je dat, de kunst van het debatteren

‘Ik had u nog gewaarschuwd’

Wilders haalde vooral uit naar Rutte op het gebied van integratie en het immigratievraagstuk. Met de recente gebeurtenissen in het achterhoofd, kwam hij scherp uit de hoek: ‘Ik heb bijna dertien jaar geleden de VVD gewaarschuwd. Voor Turkije, voor de islamisering. Daardoor ben ik de partij uitgeknikkerd. Ze hebben niet geluisterd. U heeft opnieuw niet geluisterd.’

Wilders maakte ook dankbaar gebruik van het feit dat Rutte heeft beloofd de PVV uit te sluiten bij de formatie na de verkiezingen. ‘Met wie gaat u belastingen dan verlagen?’ De VVD zou met linkse partijen een kabinet moeten vormen, volgens Wilders. ‘Als je voor Rutte kiest bestaat de kans dat Jesse Klaver minister van Immigratie wordt. Dat wil helemaal niemand.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.