economie

VVD en D66 ruziën over lastenverzwaring en klimaat

02 maart 2017

Dat de VVD geplande lastenverhoging verzwijgt, is onzin, zegt fractieleider Halbe Zijlstra (VVD). Volgens Zijlstra heeft juist D66 lastenverzwaringen ‘verstopt’ in het partijprogramma.

Zijlstra ontkende dat de VVD 3 tot 5 miljard euro aan lastenverzwaring in het partijprogramma heeft verstopt: de VVD belooft de klimaatafspraken van het Parijs-akkoord te halen, maar trekt daar geen geld voor uit.

Kosten Parijs-akkoord niet te voorspellen

In een interview met De Telegraaf waarschuwde Pechtold: ‘Een stem op de VVD betekent dat mensen na 15 maart rond de 3 of 5 miljard extra lastenverzwaringen tegemoet kunnen zien. Ik vind het boerenbedrog.’

Pechtold beweert dat de kabinetten van VVD-leider Mark Rutte voor de hoogste lastendruk in twintig jaar hebben gezorgd. ‘Experts zeggen niet voor niets dat de hoge loonbelasting onze werkgelegenheid in de weg zit.’

De beweringen over de klimaatplannen van de VVD kloppen niet volgens de partij. ‘Geen enkele partij kan voorspellen wat de kosten van het Parijs-akkoord worden,’ zegt Zijlstra. Er moet inderdaad geld voor komen, erkent de liberaal, maar de VVD wil niet zomaar een uit de lucht gegrepen bedrag reserveren.

CPB concludeerde: het regent miljarden in Den Haag. Wat zijn de grootste verschillen tussen partijen?

VVD onder vuur om klimaatplannen

‘Wat hij ons verwijt, doet hij feitelijk zelf,’ zegt Zijlstra tegen Radio1. Volgens de fractievoorzitter verbergt D66 juist kosten: de energierekening zou onverhoopt stijgen als de plannen van D66 worden doorgevoerd. De VVD zegt tevens bedrijven te willen stimuleren minder CO2 uit te stoten door een lager limiet te stellen op het aantal emissierechten dat bedrijven kunnen opkopen.

De partij lag overigens eerder onder vuur over het klimaat. Trouw meldde dat enkele sceptici een zin over de vermeende gevolgen van klimaatverandering uit het VVD-programma hebben geschrapt. De enige passage over CO2-uitstoot en klimaatverandering die in het programma stond, werd eruitgehaald door een lid dat het klimaat ‘een klein probleem’ vindt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.