Volop gejuich bij 50Plus: ‘Ze hebben ons straks nodig’

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Jan Nagel op de verkiezingsavond - bron:ANP

Voor 50Plus valt de uitslag tegen, hoewel partijvoorzitter Jan Nagel de vier zetels ‘fantastisch’ vindt. Elsevier heeft de eerste reacties uit het sfeervolle Gooiland Theater in Hilversum.

Als uit de eerste exitpoll blijkt dat de partij op vier zetels staat, stijgt er gejuich op uit de zaal, met tussen veel ouderen slechts een enkele jongere. Partijvoorzitter Jan Nagel (77) noemt het voorlopige resultaat ‘fantastisch’. ‘Ondanks het Rutte-effect en de Turkije-rel hebben we ons zetelaantal verdubbeld.’ Nagel is trots dat lijsttrekker Henk Krol zich staande heeft weten te houden, ondanks de druk van de media en ondanks het feit dat Krol alles alleen moest doen.

Ook Oud-KRO-presentator Edvard Niessing (68) is positief gestemd over de uiteindelijke uitslag. Hij waardeert het werk dat 50PLUS doet. ‘Er wordt te veel van de ouderen afgepakt.’ Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (74) denkt dat zijn partij kan meeregeren, omdat een eventuele coalitie van VVD, CDA en D66 geen Kamermeerderheid zal halen. ‘Daarom hebben ze partijen als de ChristenUnie en 50PLUS nodig.’

Uitkijken naar coalitieoverleg

Ook ziet het Eerste Kamerlid GroenLinks als een ‘anti-ouderenpartij’, vanwege de fiscalisering van de AOW en de halvering van de ouderenkorting. Daarnaast is 50PLUS er voor de jongeren en het milieu. ‘Wij zijn voor de basisbeurs en stemmen meestal mee met de voorstellen van de Partij voor de Dieren,’ aldus Van Rooijen.

Léonie Sazias (59) is de nummer twee op de lijst en komt als nieuw gezicht in de Kamer. Bij Sazias werd recent darmkanker geconstateerd, toch wil ze de Kamer in. Ook nummer vier op de lijst, Corrie van Brenk (56), heeft er zin in. ‘Ik kijk uit naar het coalitieoverleg,’ zegt ze.